Bøger / skønlitteratur / digte

117 zoologiske senryu


Beskrivelse


Digte i den japanske kortform senryu der forholder sig humoristisk og satirisk til velkendte sproglige vendinger og talemåder.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. mar. 2010

af

af

Jens Hjøllund

d. 18. mar. 2010

Endnu et eksempel på digte i haiku-kortform der for tiden har mange læsere og måske endnu flere udøvere.

Senryu er en klassisk japansk digtform der i sin opbygning, bestående af tre linjer på henholdsvis fem, syv og fem stavelser, til forveksling ligner haiku. Forskellen ligger i at senryu-digtet er et humoristisk eller satirisk digt der nedtoner naturens betydning til fordel for forholdet mellem mennesker. Ganske vist handler de fleste af Pia Valentin Lorentzens senryu-digte om natur, i form af dyr, fugle og insekter, men de får en drejning der peger fra naturen og ind i det menneskelige og psykologiske. Med humoren som indfaldsvinkel tager teksterne ofte udgangspunkt i sprogets faste vendinger og talemåder, (f.eks. "flad som en rødspætte", "lus i skindpelsen"), eller "oversætter" et abstrakt begreb til noget konkret og bogstaveligt: "Kænguru hopper/ over hvor gærdet er lavt/ overspringshandling". Det kommer der morsomme og finurlige digte ud af, der viser at forfatteren kan noget med sprog og ordspil, men i de fleste tilfælde bevæger de sig bare ikke videre end til vitsen og det skæve smil.

Pia Valentin Lorentzen debuterede med digtsamlingen Tilnærmelsesvis fraværende i 2008, og har publiceret digte i tidsskrifter og på nettet.

Sprogbevidstheden og haikuens kortform matcher hinanden fint i digtene, men det er mest til stede som et potentiale der ikke udfoldes fuldt ud, fordi sprogbevidstheden ikke forbindes med sansning og sanselighed, som er kernen i al lyrik.