Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Adams fest


Beskrivelse


Adam har overlevet de voksnes krig. Han er såret, sulten og har hukommelsestab. Han møder pigen Sandra og de prøver at overleve trods alt - kan kærligheden overleve murbrokker, voldtægter og sortbørshandel?

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 6. nov. 2000

af

af

Susanna Christensen

d. 6. nov. 2000

Dette er en flot opfølgning på den roman som har fået kulturministeriets børnebogspris, Martin Petersen har gjort det igen. Adams fest er en dramatisk, bevægende og fængslende ungdomsroman for unge fra 14-15 år. Med syvtommersøm slås fast at han kan skrive med intens indlevelse og har noget på hjerte. Som læser hører man bomber, føler angst, smager blod eller støv og mærker sult, håbløshed, glæde, kærlighed og sorg med hovedpersonen. Sproget er afvekslende og godt. Temaerne minder om dem fra Med ilden i ryggen (99/40) nemlig krig, ødelæggelse, menneskers grusomhed, overlevelse, kærlighed, had, sorg og håb trods alt. Denne gang er hovedperson og historie en anden. Vi møder Adam (16-17 år) som med hukommelsestab gemmer sig i en kloak under de sidste angreb af en forfærdelig krig. Han er såret og sulten. Han befinder sig i ruinerne af en krig i en ukendt og sønderskudt by et sted i Europa uden tidsangivelse. Langsomt finder Adam tilbage til livet. Han stjæler kiks fra døde soldater, finder to kælderrum at bo i, møder pigen Sandra som han forelsker sig i. Hun er såret på sjælen pga. voldtægter og moderens død. Senere tager Adam to børn Bjanka og Jussi under sine vinger og begynder at finde et liv igen i en by fuld af murbrokker, voldtægt og sortbørshandel. Trods alt det der sker i bogen lykkes det M.P at bevare troen på mennesket!.


Bibliotekernes vurdering

d. 6. nov. 2000

af

af

Bodil Pedersen (skole)

d. 6. nov. 2000

Denne ungdomsbog fænger straks. Man bliver uvilkårligt grebet af bogens tidløse og på sin vis groteske univers. Den handler kort fortalt om nogle unge mennesker, der som skrevet på bagsiden “forsøger at skabe deres eget liv i resterne efter de voksnes krig.” Krigen er ikke sted- og tidsfæstet, hvilket er en af bogens mange styrker. Det kunne i og for sig være hvor som helst og når som helst. Det er en jegfortælling, hvor hovedpersonen Adam, ramt i baghovedet efter en granat- eller bombeeksplosion, har mistet sin hukommelse og sit sprog. Han forsøger sammen med andre i en kælderruin at skabe alt forfra og får ganske langsomt sin identitet bygget op igen, men ikke uden smerte. I flashbacks genoplever han episoder fra krigen. De samler brikkerne fra hans tidligere liv. Krigen er slut, men dens rædsler og dens konsekvenser rent menneskeligt gennemsyrer bogen. Netop på den baggrund står håbet og troen på livet stærkt. Denne velskrevne og medrivende bog formår at give emnet en ny, livsbekræftende vinkel med stærk appel ikke blot til unge. Til selvlæsning fra 13 år. Oplagt til fælleslæsning i dansk i 8. og 9. klasse.


Berlingske tidende

d. 30. dec. 2000

af

af

Eva Glistrup

d. 30. dec. 2000