Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Alene med min bror


Beskrivelse


To uger alene med storebror, mens mor og far er på ferie, føles som lang tid, selvom man har både kusinerne, farmor og farfar og grisen at tage sig af.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 26. nov. 2001

af

af

Elisabeth Bennetsen

d. 26. nov. 2001

14 dage for et barn kan føles som et helt liv, og disse 14 dage bliver endda et vendepunkt mellem barndom og ungdom for hovedpersonen. Sammen med sin storebror er han sendt på landet til noget familie, mens forældrene er i Italien på ferie. Det virker, som om Ulf Stark igen øser af sin egen barndom, og det er der kommet en sød, lille, stilfærdig fortælling ud af, som dog ikke når de humoristiske højder fra hans øvrige bøger om samme emne. Der sker ikke de store vilde ting, og historiens underfundige humor og udtalte og uudtalte detaljer bemærkes nok mere af voksne end af børn. Bogen igennem glæder hovedpersonen sig til forældrenes gave; en indianerdragt, og i mellemtiden leger han med sin kusine, træner mavemuskler ved at lave mavebøjninger alle vegne, fodrer grisen, hopper i høet og bliver gradvist mere uafhængig af både broderen, som går sine egne veje, og forældrene. I et anfald af broderlig omsorg skamklipper storebroren ham, så han må gå med skindhue, men kusinen synes, at det får ham til at se ældre ud. Og han føler sig for alvor stor, da han endelig får den ønskede indianerdragt for blot at opdage, at den kommer to år for sent. Bogens sprog er knapt og præcist, og den er stemningsfuldt illustreret. Velegnet til højtlæsning fra 6 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 26. nov. 2001

af

af

Boy Olesen (skole)

d. 26. nov. 2001

Endnu en velskrevet og god historie af en af de forfattere der har givet os så mange dejlige læseoplevelser. I et letflydende sprog fortæller bogens 7-årige hovedperson om at skulle være alene hjemme med sin storebror, da forældrene skal på 2 ugers sommerferie. At savne mor og far, at være tryg ved en omsorgsfuld storebror er et gennemgående tema i historien. Læseren kan nemt identificere sig med de følelser der gennemleves af hovedpersonen, og som på en flot måde udtrykkes ved at de 2 uger føles som en hel lang sommer. For at være sikker på at få gaver når mor og far kommer hjem, et det vigtigt, siger storebror, at man ser ordentlig ud. Derfor skal lillebror klippes. Resultatet bliver forfærdeligt, og lillebror vil ikke gå udenfor en dør. En gammel skindhue som farmor plejede at gå med, bliver det der igen gør det muligt at vise sig. Gode blyantstegninger understøtter teksten særdeles godt. Der er gjort meget ud af at skabe et anderledes layout, der gør at stort set ikke to sider er ens. Bogen kan selvlæses fra 2./3.kl. og vil som oplæsningsbog kunne bruges fra 0./1.kl.


Folkeskolen

Årg. 119, nr. 16 (2002)

af

af

Ingrid Skovgaard Andersen

Årg. 119, nr. 16 (2002)