Bøger / faglitteratur

Benyt øjeblikket med fornuft : kejser Marcus Aurelius' filosofi


Beskrivelse


Om den romerske kejser Marcus Aurelius' (121-180 e.Kr.) filosofi, der kredser om menneskerettigheder, social omsorg, fattiges vilkår og moralsk ansvarlighed. Der trækkes tråde frem mod nutidige filosoffer.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. feb. 2016

af

af

Hamide Kara

d. 25. feb. 2016

Om kejser Marcus Aurelius' (121-180 e.Kr.) filosofi. For læsere med interesse for idéhistorie.

Forfatter Lise Søelund skriver om den romerske kejser Marcus Aurelius' filosofi og hans bestræbelser for menneskerettigheder, social omsorg, fattiges vilkår og moralsk ansvarlighed. Søelund beskriver Aurelius' betydning for filosofiens verden og kæder hans arv til tænkere under og efter hans regeringstid: "Det kunne have været fornøjeligt at sætte de to etikere kejser Aurelius og Søren Kierkegaard sammen, for bortset fra troen, så ville de have kunnet enes om mange synspunkter." Forfatteren skriver også: "At den filosofiske kejser Aurelius anbefaler, at man interesserer sig for at leve i øjeblikket, for så vil man uforstyrret kunne tilbringe den tid, man har tilbage, og det er godt for ens genius." Bogen har afgrænsede kapitler med hvert sit tema. Bagerst i bogen finder man Aurelius' biografi samt en personoversigt.

Forfatteren formidler entusiastisk Aurelius' lære og mener, at hans eksempel er stof til eftertanke for vor tid: "Hvor kunne man ønske sig en kejser Aurelius som rådgiver for vores folkevalgte i Folketinget". Der trækkes linjer fra Aurelius' liv og ledelse til nutiden og appelleres til, at man værdsætter øjeblikket meget.

Man kan læse mere om kejseren og filosoffen Aurelius i disse bøger: Marcus AureliusMarcus Aurelius - tanker om livet og værenMeditationer, - tanker om livet og væren og MeditationerMan kan læse mere om kejseren og filosoffen Aurelius i disse bøger: Marcus Aurelius, og MeditationerMan kan læse mere om kejseren og filosoffen Aurelius i disse bøger: Marcus Aurelius, Marcus Aurelius - tanker om livet og væren og .


Kristeligt dagblad

d. 7. apr. 2016

af

af

Kristian Østergaard

d. 7. apr. 2016