Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Bette Nielses krig


Beskrivelse


I 1944 fylder Niels 10 år. Faren er kronisk syg, så moren, Niels og hans to brødre må arbejde hårdt for tilværelsen i Skagen under sidste del af besættelsen.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Gunnar Nielsen (skole)

d. 18. dec. 2018

Birkeland har også tidligere skrevet bøger i samarbejde med andre. Jens Mølbak, der er viceskoleinspektør og født i Skagen 1934, har her bidraget med barndomserindringer fra besættelsesårene.Men forfatternes ærinde har ikke været at skrive en spændingsroman om krig og modstandsbevægelse. I stedet er det en god og stilfærdig skildring af en halvstor drengs opvækst i en fattig familie.Faderen er ikke rask, moderen tjener lidt penge ved rengøringsarbejde. Niels og hans søskende har mange forskellige småjobs. Trange tider var det dengang også for så mange andre, så Niels er mereoptaget af skolen og kammeraterne. Især er der én af pigerne, han godt kan lide. Krigen og tyskernes besættelse lurer dog hele tiden i baggrunden. Fætter Karl er i modstandsbevægelsen, og Nielskommer nærmest ved et uheld til at stjæle en tysk pistol. Det er en god og velskrevet historie, som kan læses af børn fra ca. 12-års alderen. Den opmærksomme læser vil her kunne finde et væld afdetaljer om en anden tidog andre forhold. Bogen kan inddrages i historieundervisningen om besættelsesårene, men vil nok kræve en aktiv lærerindsats for at blive læst.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Eva Lodal

d. 18. dec. 2018

Krigen er det sidste årstid af besættelsen, og Bette-Niels på 10-11 år er identisk med JM; bogen bygger på en række avisartikler om hans barndom på Skagen, som i samarbejde med TB er blevettil en sammenhængende historie. Drengen vokser op med en kronisk syg far og ekstra meget pukleri for moderen og børnene, men trods små kår er det en rar og varm familie i et nært samfund. Krigen ernoget fjernt for drengen, men konkretiseres efterhånden gennem hans kontakt med nogle meget menneskelige tyske soldater og med en ubehagelig dansk medløber, snakken om jernbanesabotage ogmodstandskamp når også hans ører, og som sit bidrag til modstanden stjæler han en tysk pistol og gemmer den langt væk. Altså ikke meget dramatik, men krigens hverdag set fra barnehøjde; det som gørdenne anderledes end så mange andre om samme emne er dens lune og dens mundtlige form, med en sprogtone der nok er lokal, men ikke er egentlig dialekt. Bagsideteksten siger noget om, at tiden ogvilkårene må være retfortidige for nutidsbørn; historien virker - trods sine kvaliteter - desværre også lidt bleg og fjern, mere erindret end nærværende og intens. Fra 9-10 år, ikke mindst tiloplæsning og snak om et børneliv for snart et halvt århundrede siden.


Det fri aktuelt

d. 14. apr. 1992

af

af

Steffen Larsen

d. 14. apr. 1992


Jyllands-posten

d. 2. juni 1992

af

af

Ulrik T. Skafte

d. 2. juni 1992


Berlingske tidende

d. 9. juni 1992

af

d. 9. juni 1992