Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Bodils kirkehistorier


Beskrivelse


Bodil møder en mærkelig lille mand ved kirken. Med hans hjælp rejser hun tilbage i tiden og oplever kirken i forskellige århundreder.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. maj 2001

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 18. maj 2001

Bogen fortæller dansk kirkehistorie fra 1100-tallet og frem til i dag i skønlitterær form for børn fra ca. 11 år. Et forudsætningsløst nutidsbarn får dog ikke meget ud af bogen uden hjælp fra en formidler. Hvert afsnit fortæller en fiktiv episode fra et århundrede, hvor læseren præsenteres for kirkebyggeri og forskelligt kirkeinventar, men den kalejdoskopiske opbygning med lidt tilfældige faktuelle oplysninger giver ikke selvlæseren et reelt indtryk af dansk kirkehistorie. Den fiktive udformning rummer ikke megen atmosfære. Bodil, en nutidig pige, sendes ud på tidsrejser til de forskellige århundreder af en nisselignende mandsling, der bor i kirkemuren. Nutiden danner rammen om de enkelte afsnit, og ofte er det forskellige genstande, der udløser og afslutter tidsrejsen. Det sidste kapitel fra nutiden adskiller sig fra resten af bogen. Her er ringen sluttet. Som gammel kvinde opsøger Bodil kirken og opfordres af mandslingen til at lade historierne gå videre til barnebarnet.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. maj 2001

af

af

Lars Damm Jensen (skole)

d. 18. maj 2001

1000 års kirkehistorie på omkring 70 sider må siges at være lidt af en udfordring og det er følgelig også kun blevet til korte glimt, hvor jeg alligevel fornemmer at forfatteren giver en sammenhæng i kirkens 1000-årige danmarkshistorie om end de sidste par århundreder står svagest. Et par gennemgående figurer holder historien sammen: Bodil, der som ung pige i skiftende århundreder møder en gammel gubbe, der lever et hemmeligt sted i kirken. Hun møder ham én gang hvert århundrede, hvor han fortæller om vigtige hændelser i kirkens historie, lige fra den bygges i 1000-tallet over kalkmalerierne, gravstenene, kirkekalken til blytækkeren, orglet og frem til årtusindskiftet 2000. Hvert afsnit indledes med en lille snak, hvorefter Bodil oplever en episode den aktuelle tidsperiode. Disse afsnit er kernen i historien og bærer den. Afslutningsvis møder vi Bodil som ældre dame, der i en snak med den gamle mand fornemmer, at hun skal give historien videre til sit barnebarn. Men, selvfølgelig bliver det alt for kort, overfladisk og zapperagtigt. Bogen kan selvlæses fra 4./5. klasse og anvendes af læreren i kristendomsundervisning som idéoplæg til et emne om kirkehistorie.


Folkeskolen

Årg. 118, nr. 26/27 (2001)

af

af

Peter Green Sørensen

Årg. 118, nr. 26/27 (2001)


Præsteforeningens blad

Årg. 92, nr. 4 (2002)

af

af

Svend Schultz-Hansen

Årg. 92, nr. 4 (2002)