Bøger / faglitteratur til børn

Bønder - og hovedjægere?


Beskrivelse


Bl.a. om jættestuer og stendysser, huse og mennesker i bondestenalderen, økser og bådebygning, ofringer af kostbare ting samt danskere som hovedjægere.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Walther Knudsen

d. 18. dec. 2018

Fortiden udvikler sig, så disse 5 bind fortæller en hel anden historie end min barndoms bøger, hvor de gamle lavede redskaber og blev begravet. Nye udgravningsteknikker og nyeforskningsresultater siger mere om de gamles dagligliv end om flinteflækker og jættestuer; det præger også disse 5 bind, som alle er opbygget efter samme model: en skildring af udvalgte forhold iden pågældende tidsalder, efterfulgt af et stikordsregister og en annoteret litteraturliste. Registret har nærmest karakter af et minileksikon, idet der også uddybes begreber, som næsten ikkeomtales i teksten. Litteraturlisten har henvisninger til både fag- og skønlitteratur; som helhed meget rimelig, men der er et par 'oldsager' med i skønlitteraturen. Forfatteren er arkæolog og kendtfor adskillige populære værker. Illustrationer, både farveomslag og pennetegninger (omtrent på hveranden side) er af Erik Claudel, som egentlig tegner udmærket, levende og plastisk, men som harbesvær med at få figurerne til at trædefrem af baggrunden, som det f.eks. ses af tegningen af julegildet i Jelling bd. 5 side 28-29. Teksten er læseteknisk bearbejdet af Mogens Jansen.Typografien er stor, klar og luftig. Det første bind fortæller både om de allerførste mennesker, som de kendes fra Leakys udgravninger i Afrika, de spanske og franske istidshuler og sluttelig om defå danske istidsfund. Ertebølletiden behandles ganske kort. Bind 2 gennemgår bondestenalderen, bygning af jættestuer, redskabskulturen, religionen og som en kildring af fantasien spørges: Vardanskerne hovedjægere? Der er fundet 1 hoved-løst skelet fra tiden. Bind 3 præsenterer os for solvognen, lurerne, helleristninger, egtvedpigen og de øvrige folk fra højene. Bind 4 fortæller om destore våbenofre, guldhornene, moseligene, landsbyerne og hverdagslivet, som vi kender bedre fra denne periode, også fordi tilværelsen antager former, som vi genkender fra vores nærmeste fortid.Bind 5 kunne måske mere passende have heddet "Kongerne i Jelling", for deter hovedemnet. Vikingetogterne er der jo også skrevet rigeligt om. I alle bindene formidles basale kendsgerninger omarkæologi og i bind 5 redegøres for forholdet mellem arkæologi og historie. Man må byde serien velkommen som en kort, enkel og letlæst introduktion til vores oldtid. Men netop fordi den er så enkelog kortfattet vil den have størst interesse for de 10-12-årige, større børn vil hurtigt søge mod bøger med større factsrigdom. Der loves et 6. bind, som skal være et leksikonbind.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Poul Kr. Jørgensen (skole)

d. 18. dec. 2018

Den nye serie oldtidsbøger i forlagets kendte Polo-serie er skrevet af universitetslektor, Klaus Ebbesen. De tre første bind dækker perioden fra de ældste tider til ca. 500 f.Kr. og de tosidste bind dækker perioden frem til vikingetiden. I bøgerne bliver der gjort rede for periodernes vigtigste fund og i tilknytning dertil fortælles der små historier om, hvad der egentlig må væresket, da begivenhederne fandt sted. Der bliver endvidere gjort rede for klima og plantevækst, der har haft betydning for livets og menneskenes udfoldelsesmuligheder i oldtidens Danmark.Redegørelsen har også flere steder udblik til udviklingen uden for Danmark. Det er bøgerne igennem spændende og engagerende læsning om, hvad man nu med sikkerhed ved, men også om de mangespørgsmål, der endnu er ubesvarede. Blandingen af fakta og fiktion er på en god måde med til at gøre stoffet levende og fastholde læserens interesse. Den gode disponering i overskuelige kapitler ogdisse igen i tydelig og godafsnitsinddeling gør bøgerne let tilgængelige. Teksten, der er læseteknisk bearbejdet af Mogens Jansen, indeholderet let, klart og levende sprog, der vil kunne selvlæsesfra 4. klasse. Forrest i hver bog er der øverst på opslagets to sider en god og værdifuld kronologitavle, der er en god hjælp, når de mange omtalte fund skal tidsfæstes. Samtlige bøger har mangeillustrationer i form af både mindre og større tuschtegninger af Erik Claudel. Tegningerne støtter teksten på en naturlig måde, og mange af de større tegninger kan endvidere befordre fantasien, nårbøgerne læses. Foruden tegningerne er der flere oversigtskort over Danmark, der viser de vigtigste fundsteder i oldtiden. Hver bog har som afslutning et afsnit: Læs mere om..., indeholdende såvelskønlitterære titler som fagbøger. I hver bog endvidere et stikordsregister, ikke et almindeligt stikordsregister, men et register, der i tospaltet tekst gør præcis og grundigt rede for ordenesbetydning og henvisning til hovedteksten.Registeret optager fra 6-10 sider og er illustreret med små tegninger. Serien om Danmarks oldtid er skrevet med henblik på folkeskolen. På etskolebibliotek vil samtlige 5 bøger kunne finde rig og mangesidig anvendelse, hos en bred lånergruppe. I en undervisningssituation vil bøgerne være velegnet til såvel individuelt arbejde somgruppe- og klassearbejde.