Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Borgmesterkæden


Beskrivelse


Bukserysterbanden har stjålet borgmesterkæden. Hele byen er urolig, for den, der har kæden, kan bestemme over byen. Men en snedig list overmander Prop og Berta banden og den bliver igen sat i fængsel.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. juli 1999

af

af

Vibeke Axelsen (skole)

d. 23. juli 1999

Disse to bøger er nr. 3 og 4 i serien Prop og Berta. Det er kendetegnende for handlingen i seriens bøger, at den er meget enkel og letforståelig. Bøgerne er til oplæsning for børn i de allerførste skoleår, og de er skrevet på baggrund af allerede udgivne cd'er og kassettebånd om Prop, den lille, venlige, nisseagtige fyr, der bor i skoven sammen med sin ko, Berta, der kan tale. I Tryllenødden samler Prop og Berta nødder til deres gode ven, den lidt naive men flinke politimester Frederiksen. En af nødderne viser sig at være en tryllenød, og ved hjælp af den får Prop og Berta fanget en Bjørnebande-lignende bande kaldet Bukserysterbanden. Banden havde røvet alle bankens penge. I Borgmesterkæden er den egentlige skurk en heks, som også bor i skoven. Hun vil have magten i byen og får derfor Bukserysterbanden til at stjæle borgmesterkæden. I denne bog er det Berta, der redder situationen. Bagest i begge bøger er der en sang med noder og becifringer. Sangen handler om en episode i handlingsforløbet. Bogen indeholder mange sjove, sort/hvide tegninger.


Bibliotekernes vurdering

d. 23. juli 1999

af

af

Else Lerche

d. 23. juli 1999

I 1999 kom de to første højtlæsningsbøger om Prop og Berta. En lille nisselignende mand og hans talende ko. De børn, fra 5 år, der hyggede sig med dem, vil også kunne lide disse. Forlaget oplyser, at flere bind følger. Titlerne kan læses uafhængigt. De har forskellige handlinger, men handlingsmønstrene ligner hinanden. Prop og Berta klarer ærterne, når den onde heks og den onde bukserysterbande er på spil, for der er ikke meget handlekraft i byens øvrighedspersoner. Men rigtig spændende bliver det aldrig. Næsten alt tages for gode varer uden spørgen eller protester. Og handlingen, der er lidt tynd, er grundigt forklaret. Meget lidt er overladt til barnets fantasi. Personerne er sort/hvide og man ved næsten, hvordan det ender. Teksten er skrevet i en snakkende, fortællende form. Sproget er enkelt og dagligdags. Bogen er illustreret med humoristiske s/h stregtegninger, tegnet i en tegneserielignende stil. Forsiderne er i farver. I Tryllenødden hjælper er fortryllet nød Prop ud af en knibe, da han har opsporet bukserysterbanden, der har røvet banken. I Borgmesterkæden stjæler banden kæden til heksen for at få magt over byen. Igen er Prop og Berta skyld i, at de fængsles og at alt ender godt. Der er en sang med noder bag i hver bog.