Bøger / faglitteratur / biografier

Brevet til Linda om Nis Petersen : en biografi


Beskrivelse


Om forfatteren og digteren Nis Petersen (1897-1943).

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 22. dec. 2010

af

af

Anne-Meta Lind Brunsborg

d. 22. dec. 2010

Bibliotekerne har en del, navnlig ældre, lånere, der sætter Nis Petersen meget højt. Det vil især være blandt dem, interesserede læsere kan findes.

B.S., kendt som forfatter af skønlitteratur og pædagogisk faglitteratur, har her sat sig for at rehabilitere eftermælet efter N.P., som han mener er miskendt nu. Det sker i et meget personligt skrift, der som ydre ramme er formet som et brev til veninden, Linda. Hun er opvokset i en anden kultur, og kender derfor ikke meget til N.P. Hans biografi gennemgås: Forældrenes tidlige død, den indremissionske opvækst hos mormoderen i Herning, ungdomsårene som apotekerdiscipel og som journalist, kvinderne, tiden på landevejen, succesen, rejserne, nedturen, slutningen. Herefter følger 9 "Klamamus'er", hvor B.S. tager emner omkring N.P. op. Det kan være frihedstrangen, forholdet til borgerskabet, religionen, myterne om N.P. Der er kilder og noter. Desværre skæmmes bogen af en række udfald mod grupper af personer, især "magistrene" og "modernisterne", som angiveligt er skyld i, at N.P. er overset.

Der findes en del ældre N.P.-biografier. Nyest er Børge Therkildsens Sandalmageren Nis Petersen af Herning fra 1998. Bedst er vel stadig Jørgen Andersens Nis Petersen fra 1957, der analyserer værkerne.

Det er et personligt skrift; men det meget private med de mange udfald mod forskellige grupper trætter læseren. Det overdøver for mig forfatterens begejstring for N.P.