Bøger / skønlitteratur / roman

Danser med Ulve


Beskrivelse


En ung amerikansk kavaleriløjtnant fra borgerkrigen stationeres fuldkommen tilfældigt alene på Fort Sedgewick midt i Comanche-indianernes sommerkvarter på prærien og bliver hurtigt grebet af deres levevis og forhold til naturen.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Finn Windfeldt Hansen

d. 18. dec. 2018

Forf., der udover at romandebutere med denne bog også er drejebogsforf. til filmen af samme navn, vil med Danser med Ulve kaste lys over en nu forsvunden del af den oprindelige amerikanskekultur: prærieindianernes tilværelse. Tiden er 1863 under borgerkrigen, stedet er Fort Sedgewick, en eufemisme for en fjern vestlig forpost, hvortil den unge løjtnant Dunbar udstationeres ene mandi bedste 'frontier-ånd'. Det første møde med comancheme med dets præg af gensidig frygt og mistillid afløses af flere, frygten vendes til tillid, og Dunbars åbenhed overfor og fascination af denindianske kultur bliver mere og mere udtalt. Her er den harmoni og væren i pagt med naturen, som han hele tiden har søgt. Assimileringen bliver efterhånden total, og Dunbar forvandles til 'Dansermed ulve'. En roman der rummer et vist mål af spektakulære scener; bisonjagt, indianerkampe m.v. og tillige med indlevelse formår at skildre indianerkulturen. Triviallitterære træk sniger sig måskeind hist og her, menbogen efterlader først og fremmest indtrykket af at være en solidarisk skildring af en del af det oprindelige Amerika, der var uhjælpeligt dømt til undergang. En roman medholdninger til spørgsmål vedr. kultur, civilisation, fremskridt m.v. Mon ikke bibl. også har læsere til disse emner i romanform?.


Bibliotekernes vurdering

d. 5. maj 2003

af

af

Birgitte Bornæs

d. 5. maj 2003

Genudgivelse af romanen fra 1988, dansk 1991 - eneste ændring er et nyt forlag. Bogen er nok mest kendt fra filmatiseringen. Michael Blake skrev også selv filmmanuskriptet, Kevin Costner instruerede og spillede også selv med i den flotte og væsentlige film, som fik 5 Oscars. Kavaleriløjtnant John Dunbar udstationeres under den amerikanske borgerkrig ene mand til Fort Sedgewick i indianernes territorium i ødemarken. Her møder han nysgerrigt og uden onde hensigter de omkringboende comanche-indianere og bliver fascineret af deres levevis og frie liv. Han ønsker at blive én af dem og leve i pagt med naturen. Men han må kæmpe for det. Det er stadig en spændende og fængslende bog om drømmen om en anden livsform, og filmatiseringen gør den til de voksnes klassiker i stil med barndommens indianerromaner.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Finn Windfeldt Hansen

d. 19. dec. 2018

Forf., der udover at romandebutere med denne bog også er drejebogsforf. til filmen af samme navn, vil med Danser med ulve kaste lys over en nu forsvunden del af den oprindelige amerikanske kultur: prærieindianernes tilværelse. Tiden er 1863 under borgerkrigen, stedet er Fort Sedgewick, en eufemisme for en fjern vestlig forpost, hvortil den unge løjtnant Dunbar udstationeres ene mand i bedste 'frontier-ånd'. Det første møde med comancherne med dets præg af gensidig frygt og mistillid afløses af flere, frygten vendes til tillid, og Dunbars åbenhed overfor og fascination af den indianske kultur bliver mere og mere udtalt. Her er den harmoni og væren i pagt med naturen, som han hele tiden har søgt. Assimileringen bliver efterhånden total, og Dunbar forvandles til 'Danser med ulve'. En roman der rummer et vist mål af spektakulære scener; bisonjagt, indianerkampe m.v. og tillige med indlevelse formår at. skildre indianerkulturen. Triviallitterære træk sniger sig måske ind hist og her,men bogen efterlader først og fremmest indtrykket af at være en solidarisk skildring af en del af det oprindelige Amerika, der var uhjælpeligt dømt til undergang. En roman med holdninger til spørgsmål vedr. kultur, civilisation, fremskridt m.v. Mon ikke bibl. også har læsere til disse emner i romanform?.


Berlingske tidende

d. 11. juni 1991

af

af

Ebbe Iversen

d. 11. juni 1991


Kristeligt dagblad

d. 18. juli 1991

af

af

Karen Kolmos

d. 18. juli 1991


Politiken

d. 6. juni 1991

af

af

Bo Tao Micha¨elis

d. 6. juni 1991


Information

d. 12. juni 1991

af

af

Henning Prins

d. 12. juni 1991