Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Den frygtelige hånd


Beskrivelse


Drengen Arthur rejser ud i verden for at frelse sin mor. Den selvgående hånd, Ond-Hånd, har bortført hende, og kun sammen med God-Hånd kan han befri hende. Undervejs møder han mange fantastiske og uhyggelige ting.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 1. okt. 2001

af

af

Lasse Andersson (skole)

d. 1. okt. 2001

En sær fortælling om det onde og det gode. Arthurs mor bliver røvet af den frygtelige onde hånd. Vi følger Arthurs søgen efter sin mor. Universet Arthur bevæger sig i kender vi fra vores drømme. Her er ingen logik, her møder vi de særeste konstellationer: En prinsesse af glas, Barbie og Ken, kattecafeterier hvor der serveres hunde og omvendt, en sangerinde der synger i en vandfyldt glaskrukke og meget, meget andet. Ved hjælp sine indsamlede hjælperedskaber og den gode hånd lykkes det Arthur at finde sin mor, men han mister hende alligevel, og kun ved hjælp af moderens gode hjerte kan han for fremtiden holde den onde hånd i skak. Fortællingen rummer rig mulighed for fortolkninger, men universet i bogen er nok for sært for en del af vores elever. De mere tænksomme vil dog uden tvivl blive fascineret af historien, der kan læses fra 5. klasse. En til tider særpræget kapitelopdeling og Cato Thau-Jensens billedfrise der går gennem hele bogen understreger det surrealistiske rum. Forfatteren er kendt for sine spændende brud med den traditionelle fortælling for børn, f.eks. Den fortryllede by (1993) og Den kløvede mand (1999).


Bibliotekernes vurdering

d. 1. okt. 2001

af

af

Bo Knudsen

d. 1. okt. 2001

Dette er en ægte Louis Jensen. Som man enten elsker eller hader. Der er ingen mellemvej. Drengen Arthur rejser ud i verden for at finde sin mor, som den selvgående hånd, Ond-Hånd, har bortført. Undervejs møder han de mest utrolige væsner og personer i forskellige surrealistiske miljøer. Sproget er fint, og stemningen er helt speciel. En frise af karakteristiske s/h ill. følger og supplerer teksten bogen igennem. Nogle vil sige, at her er et bevis på, at børnebøger kan være kunst. En historie om det gode og det onde i mennesket, der taler til de dybere, underbevidste lag i læseren. I et sprog, der pirrer nysgerrigheden, får man et indblik i en drengs tanker, som man ikke kan få på nogen anden måde. Vævet sammen med de rå, nærmest vrængende, ill., der rammer lige ind i bogens univers. Andre vil sige, at bogen er totalt uforståelig. Forvirrende og fortænkt. Med grimme grå ill. Jeg hører til dem, der godt kan li Louis Jensen. Dog synes jeg bedre om nogle af de tidl. bøger, som den også minder om, f.eks. Den fortryllede by (94/05) og firebindsværket Krystalmanden m.fl. Bogen er ikke for de mange. Men for den rigtige oplæser og den rigtige lytter ligger der en god oplevelse i bogen her. Mest for de 11-15-årige, tror jeg.


Folkeskolen

Årg. 119, nr. 12 (2002)

af

af

Tonny Hansen

Årg. 119, nr. 12 (2002)


Information

d. 2. jan. 2002

af

af

Henning Mørch Sørensen

d. 2. jan. 2002


Børn & bøger

Årg. 54, nr. 8 (2001)

af

af

Vibeke Lykke

Årg. 54, nr. 8 (2001)


Weekendavisen

d. 12. okt. 2001

af

af

Lars Bukdahl

d. 12. okt. 2001