Bøger / skønlitteratur / noveller

Den låste dør


Beskrivelse


I 17 korte noveller, hvoraf nogle hænger sammen, møder læseren en række skæbner som i forskellige historiske perioder mislykkes og lykkes i kærlighedens og relationernes svære kunst. Samlingen spænder over hverdagsrealisme, ironi, magisk realisme og historiske fortællinger.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. juni 2015

af

af

Erik Elkjær Koch

d. 24. juni 2015

17 noveller, hovedsageligt om kærlighed og levet liv, fra forskellige historiske tider, og i forskellige grader af realisme. For læsere af Ole Henrik Laubs forfatterskab, og andre novellelæsere.

Alle noveller tidsfæstes med et årstal, og udspiller sig fra 1849 frem til 2020. Nogle af novellerne har en fortsættende handling, som fortællingen om soldaten Eugen, der gennem flere noveller er på vej hjem til sin fæstemø, kommer på afveje, skuffes ved hjemkomsten og overraskes påny. Mange af novellerne handler om gamle relationer, der går itu, mens nye uforudset opstår, og som oftest er der en åben slutning. Der er overnaturlige elementer i få af novellerne, som fx en skytsengel. Omslaget er lavet af Henry Barrach som er forfatterens kunstnerpseudonym.

Sproget er nogle steder poetisk og stemningsskabende, andre steder er det enten ironisk eller karikeret. De skiftende årstal virker ikke så afgørende, men skaber lidt historisk kolorit i samlingen. Novellerne er af blandet kvalitet. De fortsættende noveller læses bedst i sammenhæng, og kan ofte ikke stå alene. Der er interessante noveller iblandt, som skildrer mellemmenneskelige forhold, forventninger og vildfarelser.

Laub har udgivet flere novellesamlinger, senest Malerens modellerDe bedste ting i livet i 2014. I 2007 udkom De bedste ting i livet som er en samling af hans bedste novellerLaub har udgivet flere novellesamlinger, senest Malerens modeller i 2014. I 2007 udkom som er en samling af hans bedste noveller.


Jyllands-posten

d. 29. aug. 2015

af

af

Erik Svendsen

d. 29. aug. 2015


Kristeligt dagblad

d. 16. juli 2015

af

af

Claus Grymer

d. 16. juli 2015