Bøger / faglitteratur

Det abstrakte samfund


Beskrivelse


Forfatteren (1928-2013), markant skikkelse i højskoleverdenen, gør i teksten fra 1979 op med det abstrakte syn på mennesket, samfundet og skole- og uddannelsessystemet. Modsvaret er fastholdelse af den kritiske tradition i vores kultur, der kan tage historiens parti over for de abstrakte tendenser.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. mar. 2015

af

af

Søren Brunbech

d. 10. mar. 2015

Et forsvar fra 1979 for den kritiske tænkning, der stadig har gyldighed for deltagere i debatten om skole- og uddannelsespolitikken.

Hemmingsen (1928-2013) er cand.theol og tidligere forstander for Askov Højskole. Manuskriptet til hans opgør med et abstrakt og uvirkeligt samfund og uddannelsessystem er fra 1979, men udgives først nu. Med afsæt i undervisningsplanen U90 fra 1978 taler han om en "virkelighedskrise" i det moderne samfund, der er truet af ensidig handlingsdyrkelse og konstruktivisme, og med en urealistisk tro på samfundets evne til problemløsning. Modsvaret er at fastholde den kritiske tradition i vores kultur, fordi den kan tale naturens sag og tage historiens parti over for de abstrakte tendenser, og han foretager på den baggrund en omfattende gennemgang af den kritiske tradition i europæisk kultur fra Bacon, over Dewey, Marx, Frankfurterskolen til Habermas og Popper.

Trods manuskriptets alder har meget af Hemmingsens kritik af uddannelses- og samfundspolitikken ikke mistet sin aktualitet.

Forlaget udgav i 2013 Er oplysningens tid forbi?Det demente samfund med 27 artikler og taler af Hemmingsen fra perioden 1963-2010. Historikeren Michael Böss, der har skrevet en indledning til bogen, forholder sig i sin Det demente samfund kritisk til de samme tendenser på fremskridtstro og historieløshedForlaget udgav i 2013 Er oplysningens tid forbi? med 27 artikler og taler af Hemmingsen fra perioden 1963-2010. Historikeren Michael Böss, der har skrevet en indledning til bogen, forholder sig i sin kritisk til de samme tendenser på fremskridtstro og historieløshed.