Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Det fede liv


Beskrivelse


Johanne keder sig i handelsskolen og har problemer med sine forældre. Hun har det kun godt når hun danser og hører techno, og allerbedst når hun også tager ecstasy.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. feb. 2000

af

af

Knud Stadelund (skole)

d. 28. feb. 2000

Denne debatbog, der iflg. forordet er blevet til efter samtaler med unge i technomiljøet, har gymnasiepigen Johanne som hovedperson. Hun er karakteriseret ved at være overvægtig, have et lavt selvværd og et dårligt forhold til specielt sin fraskilte mor. Efter et voldsomt opgør med moderen flytter hun hjemmefra. Efterhånden kommer hun ind i det lokale technomiljø, og da hun mangler "noget" i sin tilværelse begynder hendes langsomme deroute præget af hårdere og hårdere stoffer, dropout af handelsskolen sluttende med et selvmordsforsøg og tvangsindlæggelse på hospital med efterfølgende forsøg på afvænning. Bogen slutter åbent og lægger op til drøftelse og bearbejdelse. Det er en til tider barsk, men desværre nok realistisk fremstilling af, hvordan det kan gå, når man eksperimenterer med stoffer for at få et indhold i tilværelsen. I tilknytning til bogen er der udarbejdet en arbejdsbog, der indeholder opgaver af forskellig karakter, oversigt over supplerende litteratur, bl.a. et par titler af forfatteren, samt internetadresser vedr. oplysninger om rusmidler og narkotika. Materialet kan sammen primært anvendes i undervisningssammenhæng i folkeskolens ældste klasser samt i de overliggende ungdomsuddannelser.


Bibliotekernes vurdering

d. 28. feb. 2000

af

af

Bo Knudsen

d. 28. feb. 2000

Det virker realistisk, når vi følger Johannes nedtur fra almindelig ung pige til afhængig stofmisbruger. Johanne, der går på handelsskole, har problemer med forældrene og føler sig udenfor. Hun bliver tiltrukket af technomiljøet og begynder at tage ecstasy. Hendes behov for at flygte fra virkeligheden bevirker at misbruget af bl.a. også speed og hash tager til. Ved bogens slutning er Johanne på springtur fra en behandlingsinstitution. Forfatteren har snakket med mange unge da han skrev fagbøgerne Den hårde kerne (99/30) og Stoffer for sjov? (99/45). Johannes historie er bygget over en af de interviewede personers liv. Også nogle bipersoner er genkendelige herfra. Som fagbøgerne er bogen her skrevet som oplæg til en snak blandt unge om stoffer. Det er en barsk og realistisk ungdomsbog om et misbrugsforløb, og den kan både læses af interesserede unge fra ca. 14 år og bruges til debat i en skoleklasse.


Jyllands-posten

d. 9. mar. 2000

af

af

Vivienne Kallmeyer

d. 9. mar. 2000