Bøger / faglitteratur

Det gamle København : en anvisning til vandringer i byen : med adskillige bemærkninger om gaders, pladsers, huses og monumenters mærkværdigheder


Beskrivelse


Turanvisninger til vandringer med kulturhistoriske beskrivelser af kvarterer, bygninger og monumenter.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 30. aug. 1996

af

af

Inge M. Ejsing

d. 30. aug. 1996

Broby-Johansen, der døde i 1987 som 86-årig, skrev, blandt mange andre historiske og kunsthistoriske bøger, denne bog om det gamle København, dvs. byen indenfor voldene. Den første udgave kom så tidligt som i 1948. Den blev derefter ajourført fem gange, sidste gang i 1978. Den nye udgave er stort set et uændret genoptryk af 78-udgaven, kun forsynet med et kort forord af Peter Olesen, og en lille tilføjelse til beskrivelsen af byen til forskellige tider, omhandlende København år 2000. Bogen er altså som den altid har været, en rundgang i den indre by, kvarter for kvarter, illustreret af et væld af kort og charmerende stregtegninger. Ingen fører kan være mere vidende om sit emne end den gamle forfatter, der undervejs oplyser læseren om mængder af detaljer om byens og de enkelte huses historie. Selv om han tager sit udgangspunkt i et København fra 50érne, er beretningen lige så spændende i dag som den gang.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Inge M. Ejsing

d. 18. dec. 2018

Broby-Johansens bog om det gamle København er uundværlig for enhver, der holder af at vandre i den gamle by og kigge ind i dens huse og gårde. Dette er femte ajourførte udgave. Bogen udkomoprindelig i 1948, og 4. udgave er fra 1966. Teksten er nøje gennemgået, og hvor der er sket ændringer f. eks. i form af restaureringer, nybygninger og anbringelse af nye kunstværker, er det nævntbåde i teksten og i det udmærkede register, der redegør for arkitekter og kunstnere samt årstal. Af nyheder kan f. eks. nævnes Pistolstrædes restaurering i 1972 og en omtale af Christiania,herunder Marianne Rydvalls vægmalerier her og i Jens Kofods Gade. Den nye udgave er forsynet med billedtekster på engelsk og tysk, og som det lidt prætentiøst hedder Københavns (meget kortfattede)historie på engelsk, finsk, fransk, italiensk, japansk, russisk, spansk og tysk. Gustav Hjortlunds illustrationer er tilpasset den nye udgave, og er iøvrigt stadig lige festlige. Hvor de gamleudgaver ikke er helt slidt op,kan de nok bruges sideløbende med den nye, der naturligvis er en selvfølgelig anskaffelse overalt.


Berlingske tidende

d. 4. okt. 1996

af

af

Anne-Marie Gregersen

d. 4. okt. 1996


Weekendavisen

d. 27. dec. 1996

af

af

Hans Ovesen

d. 27. dec. 1996


Land & folk

d. 6. apr. 1978

af

af

Eske Kaufmann Mathiesen

d. 6. apr. 1978