Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Det Skjulte


Beskrivelse


12-årige Martha lever i et strengt religiøst miljø og med en grusom familiehemmelighed: Det Skjulte, indtil den jævnaldrende Scott bliver interesseret i hende og får hende til at røbe alt.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. mar. 2000

af

af

Elin Søborg

d. 14. mar. 2000

Denne roman for de ca. 10-14-årige føjer sig fint ind i rækken af forfatterens spændende skildringer af børn i ekstreme situationer. 12-årige Martha lever med sine forældre i et forkrampet, sekterisk religiøst miljø "De retfærdige" og med en forfærdelig hemmelighed. Den jævnaldrende Scott begynder at interessere sig for hende, og langsomt får han hende til at rykke ud med sandheden, så hun endelig kan slippe fri. I 60 korte kapitler fortælles skiftevis med Marthas og Scotts synsvinkel, og det går først langsomt op for læseren, hvad den grusomme hemmelighed er. Historien, der foregår i nutidens England, er umiddelbart spændende og engagerende fortalt, og der fokuseres både på mobning i skolen, kammeratskab og førpubertetsforelskelse og det strenge, religiøse miljø. Sproget er ligefremt talesprog og kan læses af børn fra ca. 10 år. Omslaget lover måske mere mystik, end handlingen holder, men alt i alt en velfortalt, realistisk og spændende historie, der nok skal appellere til forfatterens store læserskare.


Bibliotekernes vurdering

d. 14. mar. 2000

af

af

Erik Boas Pedersen (skole)

d. 14. mar. 2000

Martha er datter i en familie, der bekender sig til en gammeltestamentelig sekt. Hun mobbes i skolen pga. familiens aparte og asketiske livsform. Situationen ændrer sig, da en ny dreng i klassen fatter interesse for hende, men en dyster familiehemmelighed (jvf. titlen) gør situationen prekær og kompliceret. Uden at fortabe sig i religiøse detaljer, fortæller forfatteren velsmurt om Marthas voksende samhørighed med Scott og hendes eskalerende modsætningsforhold til forældrene. Det kniber mere med at gestalte det skjulte ind i fortællingen. Længe antydes det som et dyrisk eller overnaturligt fænomen, men midtvejs i fortællingen afsløres det som et uægte, skjult, 6-årigt barn, født af Marthas bortdømte søster. Denne grusomme, men dog logiske forklaring, følges forbavsende forudsigeligt, rimeligt ukompliceret og lykkeligt til dørs. I 54 korte kapitler skifter synsvinklen fra Martha til Scott, hvilket længe fastholder spændingen, men også lægger kimen til en vis utroværdighed. For hvorfor afslører Martha først sent tingenes rette sammenhæng, når hun nu hele tiden har kendt den? I hvert fald fuser spændingen og fascinationen ud i bogens sidste tredjedel. Rimelig god underholdning bag fængslende forside, fra ca. 5. kl.


Information

d. 17. juni 2000

af

af

Merete Møller Olesen

d. 17. juni 2000


BUM

Årg. 18, nr. 3/4 (2000)

af

af

Hans Henrik Møller

Årg. 18, nr. 3/4 (2000)