Bøger / skønlitteratur / roman

Det var os


Beskrivelse


Nahid flygtede som ung fra Iran til Sverige. Nu er hun ensom og kræftsyg og ser tilbage på sit liv. Levede hun det godt nok, og gjorde hun sig umage nok over for sin mor og sin datter?

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. apr. 2018

af

af

Lone Krøgh

d. 25. apr. 2018

Kompromisløs roman om en kræftsyg iransk kvinde, der som ung flygtede til Sverige, og som nu ser tilbage på sit liv. Levede hun det godt nok, og gjorde hun sig nok umage over for sin mor og sin datter? For læsere af stærke kvindeportrætter.

Nahid er snart 50 og syg af kræft. Hun er vred og klamrer sig til livet i håb om at nå at blive mormor. Som ung flygtede hun med sin mand og lille datter fra præstestyret i Iran til Sverige. Siden blev hun skilt fra sin voldelige mand og har klaret sig som sygeplejerske. Nu ser hun tilbage på sin opvækst i det patriarkalske Iran, hvor hun var tæt med sin mor og søstre, men siden flugten har der kun været telefonisk kontakt. Nahids datter Aram nærmer sig de 30 og er gravid. Deres forhold har været svært, og i sin ensomhed håber Nahid, at Aram har slået rødder i Sverige.

Uforsonlig og bevægende roman om eksil, fysisk som psykisk, og om sjælens ubodelige ensomhed. Den er skrevet i et komprimeret og kraftfuldt sprog, og Nahid sparer ikke sig selv. Det er en roman, som er let at læse, men straks sværere at kapere på grund af de mange eksistentielle tematikker. En rigtig god læseoplevelse med stof til eftertanke. Den vil også gøre sig i læsekredse.

Første roman af den svensk-iranske forfatter (f. 1984) på dansk, og der er lidt Göran Tunström over den. På sin vis kan den også sammenlignes med titler som Tusinde kvinder og en sorgSkæbnens bogKald det, hvad fanden du vil, Skæbnens bog og Kald det, hvad fanden du vilFørste roman af den svensk-iranske forfatter (f. 1984) på dansk, og der er lidt Göran Tunström over den. På sin vis kan den også sammenlignes med titler som Tusinde kvinder og en sorg, og Kald det, hvad fanden du vilFørste roman af den svensk-iranske forfatter (f. 1984) på dansk, og der er lidt Göran Tunström over den. På sin vis kan den også sammenlignes med titler som Tusinde kvinder og en sorg, Skæbnens bog og .


litteratursiden.dk

d. 4. maj 2018

af

af

Birgit Sloth

d. 4. maj 2018

Den svensk-iranske forfatter Golnaz Hashemzadeh Bonde har skrevet en stærk og gribende roman om eksistentielle temaer. Nahid er vred. Vred over beskeden om, at hun om kort tid vil dø af kræft, vred p...


Kristeligt dagblad

d. 8. jan. 2019

af

af

Kristine Kabel

d. 8. jan. 2019


Jyllands-posten

d. 24. juli 2018

af

af

Henriette Bacher Lind

d. 24. juli 2018


Politiken

d. 8. juni 2018

af

af

Sophie Engberg Sonne

d. 8. juni 2018


Weekendavisen

d. 18. maj 2018

af

af

Klaus Rothstein

d. 18. maj 2018