Bøger / skønlitteratur til børn / dramatik

Drama i Danmarkshistorien : fire historiske skuespil, video- eller hørespil : skoleteatret opfører ...


Beskrivelse


Drama. Fire episoder fra Danmarks historie: vikingetiden, middelalderen, reformationstiden og renæssancen, som alle kan opføres både som skuespil, videospil og hørespil.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 1. dec. 1995

af

af

Ingrid Jensen (skole)

d. 1. dec. 1995

Både form og indhold er drama i disse fire spil fra Danmarkshistorien. De kan anvendes på forskellig vis: som skuespil, hørespil eller video i en klasse - fra 6. og opad - der arbejder med den pågældende periode. Fælles for dem er, at de indledes og sluttes af en fortæller, der placerer handlingen i historisk regi. De foregår blandt almuen, hvor det med enkle midler er let at antyde en kulisse, og ligeledes er fællesnævneren fremstillingen af almindelige mennesker som de kuede og udnyttede gennem historiens gang. Handlingen ligger fortrinsvis i replikkerne, der ofte virker lidt tunge af informationsbærende stof og kan være svære at lære udenad - også sprogligt. Her er dog et godt materiale til dramatik i historieundervisningen og en anden udfordring end de selvfremstillede og spontane indslag. Det første spil foregår i vikingetiden og er det letteste at overskue for børn. Så følger "Bøndernes oprør", der udspilles på et bystævne i Skåne og handler om bisp Absalons hårde hånd over for bønder. "Borgernes opdagelse" fra reformationstiden viser bogtrykkerkunsten som en lige så stor reformation som den kirkelige, og sidst en heksehistorie fra Chr.IV's tid. Et klassesæt vil øge brugsværdien af bogen.


Bibliotekernes vurdering

d. 1. dec. 1995

af

af

Ulla Harne

d. 1. dec. 1995

Indeholder en dramatisering af fire episoder fra Danmarks historie: Vikingetiden, middelalderen, reformationstiden og renæssancen. Vi følger almindelige menneskers liv i de pågældende episoder, og der fokuseres på en kendt historisk begivenhed, som fik afgørende betydning for de implicerede. Det drejer sig om Svend Tveskægs erobringstogt til England i år 1013, biskop Absalons kamp med bønderne i 1100-tallets Skåne, der ikke ville betale tiende, bogtrykkerkunst og uddannelse i reformationstiden samt hekseforfølgelserne under Christian den fjerde. Stykkerne kan opføres både som skuespil, videospil og hørespil, og der er en kort vejledning og gode ideer til læreren samt oplysninger om supplerende litteratur. Det er et udpræget undervisningsmateriale, som kræver stort arbejde med tidsperioderne inden man går i gang, og som henvender sig til lærere på 4.-10. klassetrin. Da der er megen og lang dialog, er stykkerne ret krævende, og det er nok kun de største elever, der vil få det fulde udbytte af stykkerne. De kan både opføres af mindre og større børnegrupper, og de varer mellem 20 og 45 minutter. Dramaerne kan frit opføres af skoleklasser.