Bøger / skønlitteratur til børn / noveller

Du tror da på spøgelser


Beskrivelse


Elin, Simon, Markus og Clara oplever i fire forskellige spøgelseshitsorier overnaturlige og mystiske ting som gør at de kommer til at tro på spøgelser for alvor.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. juli 2002

af

af

Erik Damskier (skole)

d. 24. juli 2002

Der er mere mellem himmel og jord, fremgår det af disse 4 korte noveller om genfærd. Det er ikke gysere eller splatterhistorier, men fortællinger, hvori afdøde enten hjælper de levende med at skabe sig et bedre liv, at "finde sig selv", eller hvori de afdøde har brug for hjælp til at reparere på en ubalance, som stammer fra genfærdets liv og død. Man kan sige, at alle 4 noveller ender lykkeligt, selv om én af hovedpersonerne viser sig at være død (uden selv at vide det!). Der er ingen umiddelbar dramatik. Historierne fortælles ikke lige ud, men ved hjælp af antydninger og omskrivninger. Læseren må selv gætte med. Det fungerer fint. Til gengæld er personer og miljø kun antydet. Der er gjort et halvhjertet forsøg på at placere handlingen i Danmark, men det svenske forlæg skinner tydeligt igennem. Omslagsbilledet stemmer udmærket med indholdet. Bogen henvender sig til modne læsere på mellemtrinnet, men kombinationen af en tynd bog og den valgte typografi kan måske lokke de mindste læsere til. De vil blive skuffede. Forfatteren kendes bl.a. for 2 bøger om Vilde Samuel.


Bibliotekernes vurdering

d. 24. juli 2002

af

af

Susanna Christensen

d. 24. juli 2002

Denne børnebog rummer fire forskellige spøgelseshistorier. Det fælles tema er at finde fred som død. Målgruppen er børn fra 9-11 år. I Dukken ser Elin en mystisk sortklædt mand i familiens sommerhus og opdager, at hans døde datter også hed Elin. Det er nu den levende piges opgave at skaffe den døde pige sin mistede dukke tilbage, før hun kan hvile i fred. I Abraham tager en afdød dreng bolig i Markus og giver ham særlige kræfter, som kan anvendes til onde ting. Først da Markus finder liget af den afdøde, kan denne få fred og drengen finde sin egen identitet. Spejderlejren er den bedste historie. Her er plottet flottest gennemarbejdet, og mystikken varer længere. Læseren er en anelse foran Simon som er druknet, skønt han selv tror sig i live. I Heksehaven undrer vi os, er Clara en heks? Det afsløres, da hun arver et gammelt byhus. I gårdhaven er de hekse begravet, som er blevet brændt på bålet i byen; da hun skaffer dem fred og planter blomster i haven stopper spøgeriet i det gamle hus. Historierne har den fordel eller ulempe alt efter smag, at de er ret afdæmpede. Børn på samme alder sluger den mere effektfulde og rædselsvækkende Gåsehudsserie råt, så jeg kan godt have mine tvivl om denne bog vil gøre indtryk.


Børn & bøger

Årg. 55, nr. 6 (2002)

af

af

Benni Bødker

Årg. 55, nr. 6 (2002)Informationer og udgaver