Bøger / skønlitteratur til børn / roman

En farlig blanding


Beskrivelse


Lasse slår nogle enorme prutter der kan få broer og huse til at springe i luften. Det sker, når prutterne blandes med et middel, som to gamle damer har opfundet.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 15. aug. 2002

af

af

Inger Aarup-Kristensen

d. 15. aug. 2002

Lasse har spist brunkål og slår nogle enorme prutter. Faktisk viser det sig, at en kombination af hans prutter og et middel opfundet af et par ældre damer kan få broer og huse til at springe i luften. Dette er kort fortalt handlingen i denne bog, som er hurtigt læst, men heller ikke efterlader noget varigt indtryk. Den forholdsvis korte tekst, på 54 sider, er opdelt i 12 kapitler, som stort set handler om det samme, nemlig prutter, mobning og pigeskræk. Jeg tror, at mange 10-12-årige børn vil finde historiens første kapitler underholdende, men de færreste vil nå slutningen. Hertil er handlingen for stereotyp. Bogen indeholder 7 sort/hvide stregtegninger, som understøtter handlingen men ikke tilfører historien noget nyt.


Bibliotekernes vurdering

d. 15. aug. 2002

af

af

Hans Radsted (skole)

d. 15. aug. 2002

Forsiden viser en noget utilfreds dreng med fregner og strithår overvåget af en hekselignende kvinde. Det er indgangen til en historie, som kan læses op for børn fra ca. 8 år, og som kan selvlæses fra ca. 11 år. Det er en grotesk, men temmelig letkøbt fortælling i et lidt forældet sprog, der måske nok kan fremkalde et par morsomme billeder i børnenes hoveder, men som i bedste fald vil være glemt efter få minutter. Lasses mor er god til brunkål og Lasse elsker retten. Desværre giver den anledning til voldsomme prutter, som ofte vil ud på ubekvemme tidspunkter, f.eks. i skolen. Han bliver derfor moppet af den kønne dreng Frank, som folk holder af på grund af udseendet, men som alligevel er en bandit. Det er dog ikke hovedhistorien, for da Lasse går forbi en bro og slår en god prut, ja så falder broen sammen. Det viser sig, at et par ældre damer har opfundet et middel, der får bygninger til at falde sammen, når de altså aktiveres af store prutter. Lasse kidnappes af en smuk dame, der vil bruge midlet til at befri sin bror fra byens fængsel, og han tvinges til at prutte på rette sted. Alt ender dog godt for retfærdigheden, og selv dronningen kommer til stede! Der sker altså meget, men ikke noget med relevans for skolebiblioteket.Informationer og udgaver