Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Marie til søs


Beskrivelse


Omkring 1960 går den nu 8-årige Marie i 2. klasse. I perioden fra jul til sommerferie oplever Marie og hendes familie mange sjove og spændende ting, men også enkelte sørgelige.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. okt. 2001

af

af

Birgit Hald

d. 4. okt. 2001

Den 4. bog om Marie fra stenbroen er som de tidligere bind i serien en velskrevet og hyggelig bog til oplæsning fra 6 år. Romanens hovedvægt ligger på familiens daglige liv og Maries forhold til venner og veninder. Det er ikke den store ydre dramatik der præger handlingen, men beskrivelsen af Maries reaktioner og følelser i forbindelse med hendes oplevelser vil gå rent ind hos målgruppen. Som de andre bind i serien er romanen komponeret så hvert kapitel er en afsluttet episode med forskellige talemåder som overskrifter, men der er samtidig en fremadskridende handling i historiens tidsforløb fra jul til august med hensyn til onkel Hans' alvorlige sygdom og søsteren Vibekes graviditet i utide. Bogen har gode miljøbeskrivelser og giver et fint tidsbillede af Danmark i starten af 1960'erne med mange tidstypiske detaljer. Især Maries forældre er godt og nuanceret beskrevet og fremstår som rigtige, levende mennesker. Marie er nu blevet 8 år og går i 2. klasse. I løbet af bogen er hun bl.a. til juletræsfest i onkel Hans' fagforening og på sommerferie med sin far på en gård i Jylland. Hun får en nevø der desværre må bortadopteres, onkel Hans dør og endelig får hun sit store ønske om at måtte få en undulat opfyldt.


Bibliotekernes vurdering

d. 4. okt. 2001

af

af

Ingrid Jensen (skole)

d. 4. okt. 2001

Vi er atter i fornøjeligt selskab med Marie og hendes familie her i 4. del af serien om Marie fra stenbroen. Marie har som efternøler et særligt forhold til de voksne søskende, der fylder hjemmet ved særlige lejligheder, og lige nu bor Vibeke hjemme, fordi hun venter barn. Det ødelægger hverken stemning eller sammenhold, selv om det er skralt med penge, og hun ikke ved, hvem faderen er. Det er en uovertruffen beskrivelse af en tid og et miljø med Marie som katalysator. Marie er med til fagforeningsjuletræ, med far på indkøb i Sverige, bisidder til de voksnes kortspil, med far på havnen, med de andre børn pø gaden og i skolen. Ude og inde oplever Marie med alle sanser hverdag og fest, årstider og mærkedage, fødsel og død i familien. Specielt er ferien med far på en jysk bondegård med landboliv som kontrast til det kendte. Et halvt år midt i 1950'erne bliver forunderligt nærværende, ikke mindst på grund af dialogen i en jordnær og bramfri familie, hvor Marie tilegner sig sprog og livsmønster, igen fint tolket i kapiteltitlernes ordsprog og vendinger. Oplæsning og selvlæsning 4.-5. kl.