Bøger / skønlitteratur / roman

En landsbydegns dagbog


Beskrivelse


Novelle. I dagbogsform fortælles om social opstigning og fald i et jysk landsbysamfund i 1700-tallets Danmark.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 3. maj 2017

af

af

Christine Christensen

d. 3. maj 2017

Morten Vinges dagbog spænder over 46 år, fra den spæde ungdom til hans livs efterår i landsbyen Foulum i 1700-tallet. Til læsere af klassikere og til brug i danskundervisningen i udskoling og på gymnasiet.

15-årige Morten drømmer om at blive præst. Han er flittig med latinen og de græske tekster, men skæbnen vil det anderledes. Faderen fryser ihjel i en snestorm, og Morten bliver sendt til herskabet på Tjele som tjener sammen med barndomsvennen Jens. Morten deltager i jagten, lærer sig fransk og forelsker sig i den unge smukke frøken Sofie. Dagbogen strækker sig over 46 år, gennem Mortens tid som svensk soldat, krigsfange, pelsjæger i Sibirien og endelig sluttes ringen da han ender som degn på Tjele. Inden afrejsen til sit gamle herskab genser Morten sit livs kærlighed under et ophold på Corselitze på Falster. Livet har ikke behandlet Sofie nænsomt, og Morten efterlades desillusioneret og uden tro på kærlighed, ære og dyd.

En på mange måder tragisk historie om den unge Morten, der skuffes gang på gang af livets ubarmhjertighed, og som ender sit liv uden nogensinde at have oplevet ægte kærlighed. Dejligt layout og brugbart og informativt forord af Ida Jessen.

"Brudstykker af en landsbydegns dagbog" bliver første gang trykt i 1824 i magasinet "Læsefrugter". Siden er den udkommet i flere udgaver bl.a. I Noveller (Ill. Mette Dreyer) Med forord af Jens Smærup Sørensen.


Kristeligt dagblad

d. 4. maj 2017

af

af

Claus Grymer

d. 4. maj 2017


Weekendavisen

d. 5. maj 2017

af

af

Linea Maja Ernst

d. 5. maj 2017