Marthe Gail er indlagt med psykotiske vrangforestillinger på et psykiatrisk hospital i 1920'erne efter en fødsel under uhygiejniske forhold. Klassiker fra 1930 for læsere med interesse for amerikansk litteratur, psykiatri og psykisk sygdom.
Marthe bliver indlagt på Gorestown State Hospital efter et sammenbrud ved sønnens fødsel. Hun hører stemmer, hallucinerer og tror, hun er Jesus. Hun må ikke se sin barn, er ofte fastspændt og oplever de andre patienter og personalet som skiftevis venner og fjender. Virkelighed, drømme, frygt og vrangforestillinger glider sammen. Det er Emily Holmes Coleman (1899-1974) eneste roman, som hun skrev efter sin indlæggelse, og det er første gang, den er oversat til dansk. Asta Olivia Nordenhofs har skrevet forordet, og der er et efterskrift af Claire-Louise Bennett.
Et portræt af en kvindes rå og usminkede psykiske sygdom i en eksperimenterende prosaform, der spejler hovedpersonens psykose i en bevidsthedsstrøm, der giver læseren en foruroligende fornemmelse af hendes indespærring i sindet og på hospitalet. Der er tilbagevendende motiver af lig og af sne, og ofte blander de surrealistiske og voldsomme billeder sig i mareridtsagtig beskrivelser, hvor læseren som kvinden ikke kan skelne mellem virkelighed og fantasi.
Af mere berømte amerikanske klassikere om indlæggelse og psykisk sygdom kan nævnes Sylvia Plaths GlasklokkenGøgereden (Ved Olga Ravn og Mette Moestrup) og GøgeredenAf mere berømte amerikanske klassikere om indlæggelse og psykisk sygdom kan nævnes Sylvia Plaths Glasklokken (Ved Olga Ravn og Mette Moestrup) og .