Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Et mægtigt gilde


Beskrivelse


Midt i et barsk havneområde i 1930'ernes Monterey, bor Mack og hans sjak af arbejdssky kammerater i et faldefærdigt hus. Med lune og humor beskrives deres dagligdag som oftest går med fest og billig whisky, og forgæves forsøg på at hjælpe vennen Doc.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 8. okt. 2013

af

af

Steffen Gordon Nielsen

d. 8. okt. 2013

Klassikere der kan læses af alle.

Sohns forlag er i gang med at genudgive nogle af Steinbecks ikoniske værker, og foreløbigt er udkommet Vredens druer og Dagdriverbanden. Nu er tiden så kommet til de to elskede romaner om Mack og hans sjak af arbejdssky bofæller, der bor i et faldefærdigt hus i den skumle del af Monterey. Dagene går med diskussioner og billig whisky, mens man forsøger at hjælpe den rare Doc der leder et laboratorium på den anden side af gaden. Bøgerne indeholder megen humor og hjertevarme, og Steinbeck blev af sin samtid beskyldt for at idyllisere arbejderklassens hårde liv. Bøgerne indeholder dog også mange små barske historier, som intet har at gøre med hovedhistorien. Steinbeck var en mester i beskrivelser, og hvis man kombiner det med en gribende historie og et originalt persongalleri, så har man en klassiker.

Man kunne godt have ønsket sig at Sohn havde bekostet nye oversættelser (stammer fra 1946 og 1954), da sproget føles lidt gammeldags og kringlet, men generelt er det stadig absolut læsbart. I forhold til udgaverne før 1995 har bøgerne et godt læsbart format, men desværre er En dejlig torsdag sat med en lidt gnidret typografi som faktisk er dårligere end udgaven fra L&R (1995). De nye collageagtige og mere nutidige forsider er måske nok en forbedring af nogle af de tidligere udgaver, men klassikerstatus signalerer de ikke.

Bør findes på alle biblioteker, men hvis udgaverne fra L&R (1995) haves i god stand, kan de godt undværes.


litteratursiden.dk

d. 31. juli 2017

af

af

Anne Grete Jacobsen

d. 31. juli 2017

Stenbecks roman fra 1945 er en lille perle fyldt med humor, varme og poesi. En klassiker skrevet med stor empati overfor de skæve eksistenser. Cannery Row i Monterey i Californien er et digt, en stank...


Land & folk

d. 11. dec. 1946

af

af

Eric Danielsen

d. 11. dec. 1946


Berlingske tidende

d. 8. juli 1995

af

af

Lars Henrik Aagaard

d. 8. juli 1995