Bøger / skønlitteratur til børn / til fremmedsprogede læsere

Et spørgsmål om ære


Beskrivelse


José, columbiansk flygtning, får endelig et godt job på et bilværksted, men involveres i et voldeligt opgør mellem hans bedste ven Pedro og en tidligere korrupt kollega fra det columbianske politi.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. apr. 1997

af

af

Søren Roth

d. 17. apr. 1997

Fortsættelse af serien Over grænser, hvori er udkommet Der kom et brev og Min egen Lisbeth (begge 97/03). I 3. del af serien er det tæt på, at den colombianske flygtning José får sit første egentlige job, men det forpurres, da han involveres i et voldeligt opgør mellem hans bedste ven Pedro og en colombiansk narkochef i Tåstrup. Sammenstødet mellem hans sydamerikanske kultur og den danske kultur får liv via vennen Pedros æresbegreb. Forholdet til kæresten Lisbeth knirker, man fornemmer en forandring og antydninger, som ikke indfries før i 4. del. Den korte bog formidler kulturforskelle og konflikter mellem danskere og indvandrere, men viser også mellemmenneskelig forståelse. Indholdsmæssigt knirker handlingen nogle få gange, med en lidt firkantet dialog og personbeskrivelse, men i øvrigt er det en velfungerende og let læselig bog for unge voksne, skrevet i et let sprog med kort sætningsopbygning. Bogen har stor og tydelig typografi, er forsynet med s/h illustrationer og en omslagsillustration som dækker indholdet fint.


Bibliotekernes vurdering

d. 17. apr. 1997

af

af

Mogens Bille (skole)

d. 17. apr. 1997

Serien Over grænser henvender sig primært til unge og voksne tosprogede - men også til læsesvage på de ældste klassetrin. Det er tredje bog i serien om den unge colombianer, José, og hans danske kæreste - sygeplejersken Lisbeth. Josés fortid indhenter ham, da han umiddelbart efter at have fået et eftertragtet job bliver genkendt af en korrupt, tidligere kollega i det colombianske politikorps. Der udspiller sig et voldsomt opgør imellem de to, hvorunder det danske politi indblandes. José bliver atter slået ud psykisk, men forholdet til Lisbeth holder ham dog trods alt mentalt på benene. Indholdsmæssigt vil denne nye historie - som titlen antyder - give anledning til en god snak og diskussion om: æresbegreber, blodhævn, familiefølelse etc. - og der vil på de godt 100 sider være god teknisk læsetræning for målgruppen. Den dramatiske forsideilllustration - knivopgøret mellem de to colombianere - lover ikke mere end der er belæg for i indholdet. Men det er stadig en noget unuanceret person- og miljøskildring, som i lighed med de to første bøger i serien nok bedst kan karakteriseres som triviallitteratur. Historien illustreres af tuschtegninger, som i sin enkle streg understøtter bogens handling udmærket. Selvlæsning fra 14 år.


Læsepædagogen

Årg. 45, nr. 6 (1997)

af

af

Gitte Østergaard Nielsen

Årg. 45, nr. 6 (1997)