Bøger / skønlitteratur til børn

Gøngehøvdingen


Beskrivelse


Billedbog om den legendariske Gøngehøvding og hans oplevelser under Svenskekrigene, hvor det gang på gang lykkes ham at narre de svenske soldater.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 26. juni 1998

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 26. juni 1998

Her har vi så Gøngehøvdingen for de små, en billedfortælling til oplæsning fra ca. 6 år og selvlæsning fra ca. 9 år. Teksten tager udgangspunkt i korte facts om Svenskekrigene og fortæller derefter små episoder fra Gøngehøvdingens begivenhedsrige liv. Gøngehøvdingen fremstår som en legendarisk Robin Hood-agtig skikkelse, ofte med bolig i den grønne skov, modig, dumdristig, snedig og fræk over for de svenske soldater, og med et trofast og solidt bagland parat til at redde ham ud af farlige situationer. Sproget er forholdsvis enkelt med overkommelige sætninger og megen dialog. Forfatterens brug af nutid medvirker til at gøre handlingen nærværende og understreger dramatikken. Palle Bregnhøis akvareller spiller vældig godt sammen med teksten. Med en forkærlighed for grønne nuancer opruller han dramatiske scenerier og pragtfulde atmosfærefyldte landskaber, mens hans venlige sindelag afspejler sig i persongengivelsen.


Bibliotekernes vurdering

d. 26. juni 1998

af

af

Lis Mikkelsen (skole)

d. 26. juni 1998

I serien Børnenes Danmarkshistorier er tidligere udkommet Amled og Uffe og Roar og Helge. Palle Bregnhøis illustrationer til 3. bind i serien gør historien om Gøngehøvdingen så levende, at de er lige så fortællende som teksten. Det er lykkedes at skabe helhed mellem billede og tekst. Niels Hartmann bygger de 4 historier om Svend Poulsen på sjællandske sagn. Carit Etlars litterære figur Ib er således erstattet af den historiske Laurits Hemmingsen. Bogen har fagbogens format. Der er indsat kort, så læseren kan følge svenskerne over isen og gøngerne i deres operationsområde. De dramatiske begivenheder er spændende supplerende læsning for elever på mellentrinet, der arbejder med svenskekrigene. Bogen er også en fin frilæsningsbog for mellemgruppen.


Folkeskolen

Årg. 115, nr. 40 (1998)

af

af

Jens Raahauge

Årg. 115, nr. 40 (1998)


BUM

Årg. 16, nr. 3/4 (1998)

af

af

Bo Nake

Årg. 16, nr. 3/4 (1998)