Bøger / faglitteratur til børn

Huler


Beskrivelse


Hvorledes forskellige typer af klippehuler dannes og om de forskellige stenarter. Hulernes dyreliv, huleboere, hulemalerier, udforskningen af huler samt en fortælling om Lascaux-hulernes opdagelse. Med farvefotos og -tegninger, aktivitetsforslag og ordforklaring.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Hans Radsted (skole)

d. 18. dec. 2018

Indsigt er en ny samtryksserie, som for nærværende omfatter denne bog om huler og en om isbjerge. Bogen er opbygget af en række tosiders opslag, hvor illustrationerne udfylder over halvdelenaf pladsen, en beretning på 5 sider om opdagelsen af Lascaux-hulen, en side med 13 ja/nej spørgsmål som kontrol af tekstforståelsen, en tydelig ordforklaring og et stikordsregister. Emnerne erhulesystemer, huletyper, stendannelser, huledyr, hulemalerier, huleboere osv. Teksten er sat med stor, tydelig sats og opbygget af korte sætninger. Den er ikke specielt let, selv om sammensatte order delt, hvilket indikerer selvlæsning er fra ca. 12 år. Illustrationerne er fremragende hvad angår de anvendte fotos og oversigtstegninger, hvorimod jeg ikke er så begejstret for bogens andretegnede illustrationer. Tekstindholdet er rimeligt, selv om der gøres en del ud af forskellen på engelsk og amerikansk betegnelse for det at udforske huler. Bogens omfang og brede emnevalg sætter isagens natur enbegrænsning på informationsmængden og efter endt læsning kunne man nok ønske sig at vide mere. Vi har imidlertid ikke tilsvarende bøger i skolebiblioteket, men det er måske fordiemnet generelt er vanskeligt at placere i en undervisningssammenhæng.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Walther Knudsen

d. 18. dec. 2018

Det er ikke baghavens fristeder, men naturens underjordiske huler, der her er tale om. Vi får en forklaring på kalkstenshulers opståen og fremkomsten af de forskellige stenformationer. Et parkapitler handler om huledyr og et enkelt om hulebeboere, uden at det her klart fremgår, hvornår der er tale om naturlige eller menneskeskabte huler. En lille 'novelle' fortæller om fire drengesopdagelse af Lascaux-grotten. På aktivitetssiden er der et enkelt forsøg og en quiz med kontrolspørgsmål. Ordforklaring og stikordsregister afslutter bogen. Illustrationerne er flotte farvefotos ogrimelige akvareller. Emnet er ret fascinerende og også ganske tiltalende præsenteret, men alligevel er hæfter mere egnet som 'ventesalsbog' til overfladisk underholdning end som materiale tildybtgående studium. Den netop udkomne Klodens indre er langt mere omfattende men samtidig også adskilligt sværere at læse. Anvendelig fra 8-9 år.Informationer og udgaver