Bøger / faglitteratur

Hvad er en flygtning?


Beskrivelse


Debatbog der gennemgår flygtningebegrebets historie, jura, politik og etik med hovedvægt på de seneste års flygtningekrise.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 3. okt. 2017

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 3. okt. 2017

Det ikoniske pressefoto fra 2015 af en dansk politibetjent og en lille syrisk pige siddende på en motorvej, pryder forsiden af dette mix af fakta og debat om, hvad en flygtning er. For alle, der følger flygtningedebatten.

Debat- og faktabog med definitioner på hvad en flygtning er, og med perspektiver på flygtningesituationen. Den australske forfatter skriver i sit danske forord bl.a. "For danske i det 21. århundrede ville det ikke kræve noget kvantespring at lade sig inspirere af Niels Bohr og de andre danske bådflygtninge i 1943, og af det mod, som blev udvist af danskere, som beskyttede dem og hjalp dem i sikkerhed." Bogen er i 8 afsnit med overskrifter som ""Definition af flygtninge", "Stater og flygtninge" og "Årsager til flygtningekriser i en globaliseret verden". Sidste afsnit har overskriften: "Da Adam gravede og Eva spandt. Refleksioner over at lukke og åbne grænser". Her skriver forfatteren bl.a. om "De moralske omkostninger ved at lukke af for flygtninge" og om det han kalder "Indfødsretslotteriet". Anders Kamm, Generalsekretær for Dansk Flygtninghjælp skriver i sit forord, at bogen er en "saglig redegørelse og et stærkt personligt indlæg i debatten." William Maley er professor i diplomati ved Australian National University.

Velargumenterende og seriøs debatbog, som er et solidt indspark til flygtningedebatten.

Andre bøger er fx Flugten til EuropaÅbn grænserne og Åbn grænserneAndre bøger er fx Flugten til Europa og .