Bøger / faglitteratur

Jagere : berømte jagere - fra 1914 til i dag


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. nov. 2009

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 23. nov. 2009

Til læsere der gerne vil uddybe viden om militærflyvningens historie uden at give afkald på indbydende layout og populær fremstilling.

Et indbydende værk om det militære fuldblod - jagerflyet - fra 1914 til i dag. Tidligt efter udbruddet af 1. verdenskrig indledtes de første fjendtligheder i luften med stenkast og revolverskud, og kort efter opstod de første jagerfly til bekæmpelse af fjendtlige luftstridskræfter. Bogen beskriver udviklingen her i en kronologisk gennemgang af 75 jagerfly, der i de 90 år gik fra Fokker EIII på 350 kg. og 120 km/t i 1915 til luftvåbnets sandsynlige nye jager F-35 JSF på 22.700 kg og en fart på 1 1/2 gange lydens. Hvert fly beskrives med historie, rolle, versioner, bevæbning og karriere. Derudover krydres med en pilots personlige oplevelser i flyet ofte under kamp. Forlægget er amerikansk, og man vil som dansker nok savne fx F-100 Super Sabra og F-104 Starfighter, der fløj luften tynd over Danmark i 1960-80. Men alt i alt er udvalget repræsentativt i form af jagerfly, som spillede afgørende roller i tidens krige og balancen under den kolde krig. Ill. med over 600 fotos og tegninger.

Af nyere titler ses kun Gunston: Krigsflyenes historie som går mere på luftkrigshistorie end jagerfly, mens den noget mindre ældre Chant: Jagerfly fra 1992 nu kan udskiftes.

Et fagligt grundigt seriøst men stadig populært værk med spændende og indbydende læsning til biblioteker med militærhistorisk interesserede unge og voksne med hang til militært isenkram.Informationer og udgaver