Bøger / skønlitteratur til børn / eventyr

Katten der gik sine egne veje


Beskrivelse


Katten var engang det vildeste af de vilde dyr. Og da kvinden tæmmede hunden, hesten og koen, blev katten ved med at være sin egen.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Karin Bodenhoff

d. 18. dec. 2018

Kiplings dejlige eventyr om den egenrådige kat, som ikke lader sig rokke til underkastelse ligesom de andre dyr, kommer her som selvstændigt værk illustreret af Kidde, og det bliver det ikkeringere af. I forvejen findes eventyret kun i samlinger, naturligvis i Kiplings Eventyr, i Barndomslandet og den seneste udg. med de bedste historier fra samme. Eventyret fortæller om dengang alledyr var vilde, selv manden, som først blev tæmmet, da kvinden kommer til. Det er da også hende, der med list tæmmer først hunden, så hesten og til sidst koen. Men katten er snedigere, snedigere endkvinden, for den kommer til at sidde ved ilden og drikke mælk, når det passer den, blot den fanger mus og er god ved de små børn. Og fordi manden og hunden heller ikke kunne kue den, vil enhverrigtig hund jage katten op i et træ, og tre ud af fem rigtige mandfolk kaste noget efter den. Sådan lyder historien om, hvordan hunden, hesten og koen blev menneskets ydmyge tjenere, mens kattenaltid vil være sin egenherre. Det er et herligt eventyr, her gengivet i lidt friskere nutidsdansk end i Barndomslandet. Thormod Kiddes kultegninger understreger fremragende underfundigheden oghumoren i eventyret, så det er alt i alt en fin udgivelse af et kendt eventyr, som kan læses op for børn fra 5-6 års alderen.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jette Beider (skole)

d. 18. dec. 2018

Det er dejligt at opleve at flere og flere af de gode fortællinger fra Kiplings tidligere udgivelser nu genudgives enkeltvis i gode oversættelser. Sproget er gjort mere nutidigt og mereenkelt, og samtidig har man formået at fastholde den kendte stemning og venlighed i fortællingen. Historien handler om, hvordan alle de vilde dyr dengang et efter et blev gjort til tamme dyr. Deter ikke en af de kendteste, men med denne læsevenlige udgave vil mange flere komme til at kende beretningen om, hvordan dyrene blev tamme, budskabet om solidaritet og magt og ikke mindst om,hvordan katten vedblev at være 'sin egen'. Teksten er med store typer og god linieafstand, så den er velegnet til selvlæsning fra 2.-3. klasse. Thormod Kiddes sorte kultegninger supplerer megetfint stemningerne bogen beskriver mellem menneskene og de vilde, senere tamme dyr.


Bibliotekernes vurdering

2006

af

af

Bo Knudsen

2006

Historien er fra Eventyr, oversat fra Just so stories af Jesper Ewald. Det er en klassiker, vi har fat i her. Selvom det selvfølgelig er Kiplings historie om elefantungen, der er mest kendt. Tilbage i tiden, da alle dyr var vilde, får kvinden lokket forskellige dyr til at tjene mennesket. Hunden, hesten og koen. Men katten vil være sin egen. Den får dog ved list tiltusket sig visse rettigheder, men må til gengæld til evig tid finde sig i, at manden kaster ting efter den, og hunden jager den. De store farveillustrationer breder sig over hele sider og opslag, og den fyldige tekst er ofte placeret på farvet baggrund direkte i billedet. Stregen er tydeligt Hjorth Nielsen, og tegningerne passer godt til historien. Også med humor i skildringen af katten og huleboeren, der udvikler sig fra at være mager og med sved på panden til mere rund og magelig. Mine tårnhøje forventninger bliver dog ikke indfriet. Jeg kan bedre lide fx Hugin & Munin fortæller om Nordens guder (senest 2006), hvor jeg synes at både persontegningerne og dyrenes proportioner er mere præcise. Men at mine forventninger er sat meget højt, ændrer ikke ved, at det alt i alt er en fin billedbog til oplæsning for børn fra ca. 5-6 år.


Land og folk

d. 5. apr. 1990

af

af

Thomas Thurah

d. 5. apr. 1990


Det fri aktuelt

d. 10. apr. 1990

af

af

Steffen Larsen

d. 10. apr. 1990