Bøger / skønlitteratur / roman

Kore


Beskrivelse


En danske kunsthistoriker skal tyde vægmalerier i en nyopdaget katakombe i Rom, og hvirvles ind i en dragende anderledes virkelighed vævet sammen af mytologi, mystik og kunsthistorie.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. okt. 2016

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 4. okt. 2016

Finurlig lille velskrevet roman, der mixer mytolgi, mystik og kunst til stor fornøjelse for den som søger en intelligent udfordrende læseoplevelse.

En dansk kunsthistoriker får til opgave at tyde "atypiske og sært dragende" vægmalerier i en nyopdaget katakombe i Rom. I pauser fra arbejdet oplever han en ung kvinde, som på det lokale torv står som en levende statue, udklædt som en arkaisk figur fra den græske mytologi - en såkaldt "Kore". En kore beskriver forfatteren sådan: "Her stod en græsk kvindestatue, taget lige ud af kunstbøgerne. Arkaisk stil. Den berømte kore fra Athen med peplosdragten. I denne udgave strålende i alle regnbuens farver." Den levende statue, koren, giver forbipasserende, som skænker hende en mønt, en seddel fra sin krukke med lyriske ord fx: "Jeg anråber dig/ Fra underet/ I min sjæls/ Brønd/ Bær mig/ Drømmende/ På dit køn lykkelig/ Til toppen af min/ Sisyfossmerte." Bo Reinholdt (f. 1948) har fx også skrevet Almester, der ligeledes har kunsten som tema.

En stemningsmættet perle af en roman, hvor forfatteren dygtigt formår at drage læseren ind i dunkel sært dragende verden af mystik, mytologi og kunsthistorie.

Umiddelbart kommer jeg til at tænke på fx Peter Adolphsen, der fx i kortromanen Brummstein også kæler for sproget og giver læseren indsigt i fascinerende støvet viden. Men Reinholdt er ellers en helt unik forfatter.Informationer og udgaver