Bøger / faglitteratur / erindringer

Krigen har ikke et kvindeligt ansigt


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Forfatteren (f. 1948) begyndte i 1978 at opsøge og interviewe russiske kvinder, der under 2. verdenskrig havde sluttet sig til Den Røde Hær, og som her fortæller om deres oplevelser, om mod, lidelse og almenmennneskelige erfaringer under krigen.

Anmeldelser (14)


Bibliotekernes vurdering

d. 29. okt. 2015

af

af

Poul Flou Pedersen

d. 29. okt. 2015

I Den røde Hær deltog også kvindelige soldater, der gjorde en stor indsats under 2. verdenskrig. Disse kvinders krigstjeneste beskrives nøgternt og uden patriotisk heltepatos af dem selv, takket være de interview Svetlana Aleksijevitj mange år senere foretager. For alle med interesse for 2. verdenskrig og russisk historie.

Nobelprisen i litteratur er i år tildelt den hviderussiske forfatter Svetlana Aleksijevitj, som samtidigt ved et stort lykketræf for første gang udkommer på dansk med denne bog. Heri gengiver Aleksijevitj erindringer fra russiske kvinder, som straks ved nazisternes overfald på Sovjetunionen forlangte at blive hvervet af Den røde Hær til fronttjeneste. Kvindernes historier beskriver uden omsvøb krigens rædsel og grusomhed helt fri for skåltaler og sejrsidyl. Aleksijevitj passer på den baggrund ikke ind i den officielle statsfortælling om Fædrelandskrigen, for som en censor udtalte: "Hvem vil gå i krig efter at have læst en sådan bog?".

Helt nødvendige og uvurderlige vidnesbyrd, der dog ikke er for læsere med sarte nerver, med et stærkt sprogligt udtryk, der bliver siddende dybt i læseren. Bogen er godt oversat og i sig selv smukt designet og tilrettelagt.

Minder i sin form om fx Claude Lanzmanns ShoahFødt skyldigBlokadebogen eller Peter Sichrovskys Født skyldig. En anden hviderussisk forfatter, Ales Adamovitj, beskriver i Blokadebogen belejringen af Leningrad med udgangspunkt i dagbøger, vidnesbyrd og erindringerMinder i sin form om fx Claude Lanzmanns Shoah eller Peter Sichrovskys . En anden hviderussisk forfatter, Ales Adamovitj, beskriver i Blokadebogen belejringen af Leningrad med udgangspunkt i dagbøger, vidnesbyrd og erindringerMinder i sin form om fx Claude Lanzmanns Shoah eller Peter Sichrovskys Født skyldig. En anden hviderussisk forfatter, Ales Adamovitj, beskriver i belejringen af Leningrad med udgangspunkt i dagbøger, vidnesbyrd og erindringer.


Krigsvidenskab.dk [online]

d. 5. maj 2016

af

af

Claus Mathiesen

d. 5. maj 2016


litteratursiden.dk

d. 17. nov. 2015

af

af

Anny Skov Madsen

d. 17. nov. 2015

En barsk og bevægende kollektivfortælling om kvindelige, sovjetiske soldaters deltagelse i 2. Verdenskrig, som giver et sjældent og mesterligt fortalt indblik i krigens væsen og hverdag. Svetlana Ale...


Jyllands-posten

d. 2. dec. 2015

af

af

Tobias Skiveren

d. 2. dec. 2015


Berlingske tidende

d. 7. nov. 2015

af

af

Jeppe Krogsgaard Christensen

d. 7. nov. 2015


Politiken

d. 29. nov. 2015

af

af

Lilian Munk Rösing

d. 29. nov. 2015


Weekendavisen

d. 6. nov. 2015

af

af

Kathrine Tschemerinsky

d. 6. nov. 2015


Kristeligt dagblad

d. 31. okt. 2015

af

af

Svend Skriver

d. 31. okt. 2015


Standart

Årg. 30, nr. 4 (2016)

af

af

Steen Klitgård Povlsen

Årg. 30, nr. 4 (2016)