Bøger / skønlitteratur / noveller

Kvinder på kanten


Beskrivelse


Noveller, der kredser om 12 forskellige fastlåste kvinders forhold til Kafar, der kom til Danmark som flygtning for ca. 30 år siden. Billedet af Kafar ændrer sig og får flere nuancer gennem de 12 noveller.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 6. mar. 2014

af

af

Dorte Tissot Hansen

d. 6. mar. 2014

Henvender sig til læsere af små letlæste realistiske hverdagshistorier om kvinder og etnicitet.

Forfatteren er lærer og skuespiller. Bogen indeholder 12 realistiske hverdagsfortællinger om 12 forskellige kvinder. Kvinderne har det tilfælles at en bestemt mand - Kafar, der kom til Danmark som flygtning for ca. 30 år siden, - enten er tæt på dem eller færdes i periferien af deres liv. De fleste af kvinderne befinder sig i en fastlåst situation, som gør dem magtesløse og ude af stand til at handle, som de måske i virkeligheden ønsker det. I starten møder vi flere kvinder, som Kafar hjælper på den ene eller den anden måde, samt fjernere bekendtskaber som en svigerindes svigerinde. Senere præsenteres bl.a. hans elskerinde. Gennem kvindernes historier tegnes også i løbet af bogen et billede af Kafar, der ændrer sig, efterhånden som vi går fra de fjernere bekendtskaber til de mennesker, der er tættere på ham. Bogens sidste tre noveller giver stemme til Kafars hustru, hans datter og hans mor. Sproget er letlæst og holdt i en realistisk tone.

Beskrivelsen af de passive kvindeskæbner kan minde om Vita Andersen uden helt at nå det samme niveau. De sidste noveller ville kunne passe ind i antologien Pære-perker-dansk.

Bogens størrelse gør, at den måske nemt kan forsvinde på hylden, men de 12 noveller hænger fint sammen og giver et blandet og skiftende billede af hovedpersonen Kafar.