Denne er til det store antal læsere, der kan lide de etniske romaner, vi får stadig flere af. De læsere, der interesserer sig positivt for levekår hos andre kulturer.
Forfatteren kender vi fra Saltstøtter fra 2001. Faqir har siden 1984 boet i England og er universitetslærer i bl.a. arabisk litteratur. Som den første roman på dansk handler også denne om levevilkår for arabiske kvinder, og specielt for de kvinder, der sætter sig ud over normerne. Her er Salma hovedpersonen, hun er en beduinpige, der falder for en flot fyr og elsker med ham i det varme ørkensand. Hun bliver gravid, og bliver afvist af fyren, gør sin mor rædselsslagen, da stammens regler vil byde Salmas bror at skyde søsteren for at "vaske skammen af". Salma fængsles (af sikkerhedsgrunde) og ender til slut i England som enlig indvandrerpige, en af de sværeste roller. Vi får nu med tidsspring hastige billeder fra Salmas baggrundshistorie og engelske hverdag, og bogen er dybt gribende, ubarmhjertig og sine steder med en rå ironi overfor de britiske normer. Man vender siderne hastigt af spænding, men der er også indblik i arabisk tankegang, der gør historien svær at ryste af sig. Slutningen vælger jeg at tolke som et symbol eller en myte. Men god er den ikke.
Der er naturligvis mange og ret klichéfyldte lignende historier i serien Virkelighedens verden, men i denne roman kommer man dybere.
God bog, glemmes sent.