Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Ligrøverne : den dødsdømtes fortælling


Beskrivelse


Brødrene Sean og Tom er omkring 12 år, da deres far dør, og familien anbringes på fattiggården. De to brødre stikker af og prøver lykken i storbyen, hvor Sean forsvinder. Tom bliver nødt til at tjene penge ved at stjæle friske lig til lægerne.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. sep. 2011

af

af

Inger Søndergaard

d. 19. sep. 2011

Uhyggelig barsk historisk roman for børn fra 11 år, der er inspireret af virkelige begivenheder blandt fattige børn i 1820èrne i Skotland.

Bogen er Toms beretning fra dødscellen, hvor han ser tilbage på sin barndom, inden han om morgenen bliver hængt. Da hans far dør, bliver familien anbragt og adskilt på fattiggården. Men Tom og hans bror Sean drager til storbyen med drømmen om at tjene penge til at rejse til Amerika. Da Sean forsvinder, er Toms eneste chance for at overleve, at stjæle friske lig fra arresthuse og kirkegårde til læger, der bruger lig til anatomiske teatre. Det er en barsk og uhyggelig fortælling om fattige børns skæbner som fæstebønder på landet og overlevelse i storbyen. Fortællingen er velskrevet, ukompliceret og direkte i sproget med små uhyggelige overraskelser, men uden at der skal læses mellem linjerne. Forsiden virker knapt så fængende som indholdet. Forfatteren har udover fagbøger også skrevet 3 lignende historiske romaner senest Da freden kom, 2010 om besættelsestiden.

Umiddelbart findes der ingen andre fortællinger, som beskriver datiden og livet som fattige i Skotland. Fra England er der imidlertid flere lige fra klassikeren: Oliver Twist til nyere krimier fx Montgomery-mordet, 2011, der er mindre autentiske.

Velskrevet, barsk og uhyggelig historisk roman for børn fra 11 år, om et emne, som der ikke findes meget nyt om. Til fritidslæsning vil efterspørgslen være begrænset.


Weekendavisen

d. 14. okt. 2011

af

af

Frederikke Winther

d. 14. okt. 2011