Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Manolito Brilleabe


Beskrivelse


I en humoristisk og gammelklog stil fortæller den 8-årige Manolito løst og fast om store og små begivenheder i sin familie, skole og blandt kammeraterne.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 6. okt. 1998

af

af

Lasse Andersson (skole)

d. 6. okt. 1998

En underfundig og morsom bog der især er egnet til oplæsning. Manolito Brilleabe er en meget snakkesalig spansk dreng med et veludviklet vokabularium. I ti episoder fortæller han om stort og småt fra sin nutidige hverdag i et forstadskvarter. Manolito bor i en lejlighed med sin hårdtslående mor, sin lidt anonyme far, sin lillebror Tumpen og sin festlige bedstefar. Vi møder også Manolitos forskellige venner og uvenner der alle er ret særprægede. Episoderne er morsomme, men er meget præget af spansk kultur og vil nok i begyndelsen virke noget fremmede for danske elever. Men efterhånden lærer vi Manolitos verden at kende og får i en morsom ramme et godt indblik i spanske børns hverdag. Bogen kan derfor både benyttes som ren underholdning, men samtidig give et andet billede af Spanien end kastagnetter og tyrefægtning. Bogen kan selvlæses fra 6. klasse, men er som nævnt mere velegnet som højtlæsningsbog fra 4.-7. klasse, eventuelt i forbindelse med et tema om børn i Europa. Vi har ikke andet på dansk af forfatteren.


Bibliotekernes vurdering

d. 6. okt. 1998

af

af

Irene Aagaard

d. 6. okt. 1998

Dette er noget så sjældent som en børnebog oversat fra spansk. Det er en humoristisk børnebog, hvis hovedperson er den 8-årige Manolito, som forfatteren skabte til et radioprogram i 1987. Manolito er et værre sludrechatol, som fortæller løs om sine nærmeste omgivelser og har en kommentar til enhver lille og stor begivenhed. Han beretter om sin lærerinde, skole, kammerater, familie og især om den elskelige bedstefar, der er Manolitos bedste ven og allierede. Sprogligt kan bogen læses fra omkring 10 år, men på det tidspunkt vil de fleste nok finde Manolito for barnlig. På den ene side fortæller Manolito i en tilstræbt barnlig stil, og på den anden side benytter han ord og vendinger samt hentyder til begivenheder, der ligger udenfor en 8 årigs videns- og erfaringsområde. Derved placerer bogen sig mellem to stole, og gør det vanskeligt, at angive en bestemt målgruppe. Bogens humor er nok mest rettet mod voksne, som har sans for børns pudsigheder, men den kan læses op for børn fra 7 år.


Folkeskolen

Årg. 116, nr. 34 (1999)

af

af

Raahauge Jens

Årg. 116, nr. 34 (1999)Informationer og udgaver