Bøger / skønlitteratur til børn / romaner

Marie ser land


Beskrivelse


Danmark i 1950'erne. Otte-årige Marie fra Nørrebro skal på sommerkoloni på landet, hvor hun aldrig har været før. Hun vil helst blive hjemme, men oplever trods alt mange spændende ting.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. juli 1998

af

af

Ulla Harne

d. 7. juli 1998

15 af de mange ordsprog, talemåder og gode vendinger, som moderen strør om sig med, når tilværelsen ikke rigtig viser sig fra sin lyse side, er også brugt som overskrifter i denne den tredje bog om Marie. Det er sommer, Marie er snart otte år, og hun skal på koloni for første gang. Og sidste viser det sig, for kolonilivet er ikke noget for den stilfærdige Marie, der plages af hjemve gennem samtlige tre uger. Men i løbet af kolonitiden oplever hun da både morsomme og spændende ting og finder ud af, at der trods alt er nogen, der har det værre end hun. Det er en morsom skildring af barndomsliv i 50'erne, og den klamme koloni med de strikse voksne og de stramme regler bliver meget levende for læseren. De mindre børn og voksne, der har glædet sig over de første bind i serien, vil også nyde denne, der som de øvrige er roligt fortalt. Bøgerne skal absolut læses i den rigtige rækkefølge. Også dette bind er i lækkert udstyr med en karakteristisk farvetegning af Palle Bregnhøi på forsiden. For 6-10-årige piger og deres bedstemødre.


Bibliotekernes vurdering

d. 7. juli 1998

af

af

Ingrid Jensen (skole)

d. 7. juli 1998

Det er et fornøjeligt bekendtskab, vi får mulighed for at forny i denne tredje bog om Marie fra stenbroen. En afløser for Tudemarie-bøgerne er den blevet kaldt. Men hvor bind 3 dér gik ind i Tudemaries tidlige ungdom, er vores Marie her kun nået til anden klasse. Bogen fortæller om tre ugers feriekoloni et sted på Sjælland, som Marie og veninden Jette oplever det. Marie lider af hjemve, men der hjælper ingen kære mor - for nu at blive i sprogtonen, som i tanker og tale afspejler barnets omgang med de mange voksne i familien og giver fortællingen denne særlige nærhed med miljø og mennesker. Med feriekolonien sker der et skift fra storby til land, hvor Marie er rykket ud af de vante omgivelser. Det er svært for Marie, men godt for læseren med nye vinkler på en serie, og i tilgift får vi denne fremragende skildring af begrebet feriekoloni i 50'erne. Hverdagens situationer med børn og voksne er også her krydret med Maries umiddelbare og spontane måde at opleve og reagere på. Men først og sidst er det de mange små brikker, der samler så ægte og indfølt et billede af et barneliv, at den lille læser genkender og den store husker, og det er frydefuld oplæsning for 2. og 3. klasse. Selvlæsning lidt senere.