Bøger / faglitteratur

Når det gør ondt hele tiden : behandling af kroniske smerter med sund livsstil


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 22. okt. 2013

af

af

Alma Lind Jensen

d. 22. okt. 2013

Bogen er skrevet til mennesker med kroniske smerter og deres pårørende. Som pårørende er det en fordel at forstå sin slægtning eller partners problemer og støtte de strategier, der kan afhjælpe.

Kroniske smerter skyldes i reglen mere eller mindre kendte smertelidelser i bevægeapparatet. I nogle tilfælde kender man ikke årsagen til smerterne. I den kategori siges der at være ca. 5% simultanter. Bogen består af 4 dele opdelt som følger. 1. del giver en bred præsentation af smerteproblemet, mens 2. del gennemgår forskellige smertelidelser og den traditionelle behandling af dem. I 3. del omtales, hvordan kroniske smerter og de deraf følgende vanskelige følelser kan behandles med forskellige psykologiske metoder som ACT, afspænding, mindfulness, kognitiv terapi mv. I 4. del kommer man ind på kostens betydning for sundhed og velbefindende, idet der lægges vægt på sammenhængen mellem ernæring og de forskellige smertelidelser. Forfatteren er psykolog og har skrevet Hvordan vi kan forhindre, at smerter bliver en vej til helvede, som er henvendt til sundhedspersonale og behandlere. Omslagsillustrationen signalerer, at hovedvægten ligger på kosten. Det er ikke tilfældet.

Af andre bøger, der primært henvender sig til smertepatienten kan nævnes Overvind smerte, Kroniske smerter : kan man lære at leve med det? og Slip smerterne : ACT mod kroniske smerter : Acceptance and Commitment Therapy.

Seriøs og grundig selvhjælpsbog med såvel information som inspiration til kroniske smertepatienter.