Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Når mor og far drikker


Beskrivelse


Billedbog. Storesøster Mette og lillebror Mads kan bedst lide hverdagen i lejligheden inde i byen. Når det bliver sommer og de flytter ud i kolonihavehuset, sidder de voksne tit hele natten og drikker øl og glemmer at tage sig af børnene.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. okt. 2000

af

af

Bodil Pedersen (skole)

d. 5. okt. 2000

Titlen går lige på i denne billedbog. Livfulde illustrationer udført i akvarel både mildner og forstærker det alvorlige emne. Stærkt står illustrationen af den lange, slappe, sammenfoldede berusede far i sofaen. I en lavmælt, usentimental tone fortælles om de to børn, Mads på 5 og Mette på 9, hvis forældre har et alkoholproblem. Bogens anliggende er dels at præsentere og dels at sætte fokus på problemet. Den beskriver i den forbindelse på udmærket vis børnenes utryghed og angst, deres loyalitet og skyldfølelse. Bogen slutter meget brat. Der er ikke angivet nogen løsningsmuligheder. Børnene er ladt totalt alene. Der er ingen støtte. Ingen gode råd. De har kun deres drømme. Bl.a. derfor er det ikke en bog, børn i lignende situationer skal læse alene. Det kræver en ansvarlig voksen, der er parat til at støtte og snakke om, hvorfor voksne drikker, og hvad der evt. kan gøres ved det. Fra 6 til 9 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 5. okt. 2000

af

af

Lise Lotte Larsen

d. 5. okt. 2000

Dette er en klog og professionel brugsbog med respekt for børn. If. en omtale af bogen i Politiken er begge forfattere psykologer der arbejder med børn, og baggrunden for bogens tilblivelse er at 60.000 børn/unge fra 0-18 år har forældre med alkoholmisbrug. Det kalder jeg en chokerende stor målgruppe. Også selvom bogen på bagsiden begrænser sig til at vedrøre de berørte 5 til 9-årige. Både tekst og ill. gør meget ud af detaljeret og konkret at skildre hverdagen for storesøster Mette og lillebror Mads. Far er mekaniker og mor er bagerjomfru. Det er mest faren der drikker, men om sommeren i kolonihavehuset går begge forældre til den med venner og bajere. Snarere end at opfatte detaljerigdommen i skildringen som kunstnerisk uformående småsnakken, tror jeg det er et udtryk for respekt for børns angst for overhovedet at berøre emnet. Når detaljerne går så langt ned som til navnene på de kager moren sælger, bliver det hele alment og ufarligt og mere trygt for børnene at identificere sig med Mads og Mette - og dermed måske åbne sig for at få hjælp. Børnenes problemer i hverdagen berøres kortfattet, usentimentalt og psykologisk troværdigt. Ill. følger på fineste vis tekstens intentioner, uden at give køb på illustrators sædvanlige bid og kanter.


Børnesygeplejerske

2008, nr. 2

af

af

Lena Wittenborg

2008, nr. 2


Berlingske tidende

d. 6. jan. 2001

af

af

Eva Glistrup

d. 6. jan. 2001


Folkeskolen

Årg. 118, nr. 13 (2001)

af

af

Annette Westrup

Årg. 118, nr. 13 (2001)