Bøger / skønlitteratur til børn

Nej, siger Nejnar


Beskrivelse


Billedbog. Leo kan ikke lide at blive kysset af sin moster, men det er svært at sige fra. Så dukker en lille fyr, Nejnar, op. Han lærer Leo at sige nej, på den rigtige måde.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 26. juli 2002

af

af

Bodil Pedersen (skole)

d. 26. juli 2002

Denne billedbog med udtryksfulde illustrationer i meget stærke farver for de yngste tager udgangspunkt i en tilsyneladende uskyldig, men for mange børn genkendelig situation. Bogens hovedperson Leo smaskkysses farvel af sin moster. Han hader det - og ikke mindst hendes klæbrige læbestift. En lille fantasifigur ved navn Nejnar lærer Leo, hvordan han tackler disse uønskede situationer. Han lærer, hvornår det er okay at sige at sige fra. At sige nej højt og tydeligt og stå fast på sit nej. På knaldrøde sider opridses diverse situationer, hvor det er relevant og vigtigt for børn at kunne og turde sige nej. F. eks. når de kontaktes af fremmede voksne, der tilbyder slik eller i forbindelse med gruppepres osv. Bogen handler om at være bevidst om sine egne grænser og om at forholde sig til det, man oplever. Børn i 4-7 års alderen vil let kunne identificere sig med Leo, og der er basis for en god snak om emnet barn og voksen imellem. Bogen er enkel og konstruktiv. Nej sagde Kaj, 1998 behandler samme emne på mere humoristisk og abstrakt vis.


Bibliotekernes vurdering

d. 26. juli 2002

af

af

Vibeke Munch Kofoed

d. 26. juli 2002

Billedbog som vil lære børn at sætte grænser og sige nej i de rette situationer. Leo kan ikke lide når hans moster kysser ham. På værelset materialiseres hans vrede i en lille fyr, Nejnar, der vil lære Leo at sige nej. Han remser en række situationer op hvor det er på sin plads at sige nej: Den klassiske børnelokker, pres fra andre børn, voksne der springer over i køen etc. Uvelkomne kys og kram er det også i orden at sige nej til. Han advarer dog også mod at sige nej til alt muligt, for så mister det effekten. Altså en rigtig pædagogisk historie som tager børns følelser alvorligt, og som voksne kan nikke anerkendende til. Heldigvis er den fortalt med en vis lune også i billederne som enkelt, markant og med heftig brug af den røde farve udmærket supplerer teksten. Det er ikke en bog der vil blive læst for fornøjelsens skyld, dertil er handlingen for langstrakt, og den er uden et egentligt højdepunkt. Til gengæld er den udmærket som udgangspunkt for en snak om at sætte grænser. Måske kunne man ønske sig større vægt på at lære barnet at lytte til sine følelser, fremfor at opliste en række konkrete situationer, som alligevel ikke er fyldestgørende. En brugsbog om et vigtigt og sørgeligt aktuelt emne. Formidling fra ca. 4 år.