Bøger / skønlitteratur til børn / noveller

Nu er det jul igen! : folkeeventyr og fortællinger om julen


Anmeldelser (10)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jørgen Lund (skole)

d. 18. dec. 2018

Selv om hovedparten af samlingens eventyr og fortællinger handler om jul, så er der nu også en del læsestof, der kan bruges også uden for juletid. Hygge, sødme, munterhed og opbyggelighedveksler. Selv om enkelte eventyr/fort. også findes i andre værker eller som selvstændige bøger eller er uddrag af bøger - og selv om et par af folkeev. i saml. er varianter, har AR, der tidligerehar begået lign. saml., her lavet en udmærket antologi, hvor hun selv har foretaget oversættelser og genfortællinger, idet saml. kun rummer ét dansk bidrag. Det er en god oplæsningsbog for bh.kl. -3./4. kl., og med den gode sats og den behagelige linjeafstand og med de enkelte indslags overkommelige sideantal kan bogen sikkert selvlæses fra 3.-4. kl. Da det er min erfaring, at de fleste børnelsker folkeeventyr, og da man aldrig ved juletid kan få oplæsningsstof nok, forekommer bogen - med et ret farverigt omslag af Kamma Svensson - at være en næsten selvfølgelig anskaffelse til udlån.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Gudrun Møller (børn)

d. 18. dec. 2018

17 forskellige korte fortællinger og eventyr med relation til julen. Bogen indeholder dels uddrag af bøger, bl.a. Astrid Lindgren, Tove Jansson og Laura Ingalls Wilder, og dels enkelte eventyrfra forskellige lande, fortrinsvis nordiske. Seks af disse eventyr er ikke registreret i Eventyrindeks, dette gælder bl.a. 2 polske julelegender. Alle fortællingerne er korte og letforståelige, ogsamlingen er således meget velegnet til oplæsning for mindre børn fra 5 års alderen. Forsiden er tegnet af Kamma Svensson, men ellers er bogen uden illustrationer.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ole Frøslev Christensen (skole)

d. 18. dec. 2018

Julebog efter den gamle julehæfteopskrift. Der er julehjerter og -biologi med Anderson og Björks Linnea, julehusflid af Tuulia Hyrske, nissegrublerier af Jon Ranheimsæter og fortællinger afAstrid Lindgren, Viveca Sundvall, Charlotte Blay, Ole Lund Kirkegaard, Louis Moe m.fl. Fint illustreret med billeder fra originaludgaverne. Mange gode bidrag. Ikke alle er julehistorier, og mangebørn vil synes, der er rigeligt af de mere 'stillestående' naturfortællinger. Det er også svært at godtage "Jul i Bulderby" skåret ned til tre illustrationer + vignetter. Klippe-klistresiderne stårsmukt, men er ikke særligt instruktive og kan stort set kun realiseres med voksenbistand, hvis man ellers har husket at plukke halm, etemeller og tyttebærris. Det er en blandet og lidt tilfældigsamling for 1.-5. klassetrin, hvor børnene hurtigt vil finde deres 3-4 yndlingshistorier. Til skolebiblioteket findes der bedre bøger med juleaktiviteter, og hvad det litterære angår, kan man josatse påoriginaludgaverne og de mange juleantologier.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Merete Dael

d. 18. dec. 2018

Nu er det jul igen. Antologien indeholder flere kendte forfatteres julehistorier som Astrid Lindgren, Charlotte Blay, Ole Lund Kirkegård, Alf Prøysen, Louis Moe og et par mindre kendte finskeforfattere. Ind imellem hilses julen velkommen af Lena Anderssons "Linnea" med små opskrifter. Der er nisserier (hovedbrud) fra Jon Ranheimsæter, elefantvitser, en enkelt julesang og forslag tiljulegaver- dekorationer og -knas. På omslaget fejrer Bulderbybørnene juleaften i Ilon Wiklands trygge, klassiske streg. Det er en rigtig jul - både når de 5-9-årige venter på, det snart bliver jul.Men også når juleaften er overstået, og de lange mørke dage venter på at blive slået ihjel. Historierne er af blandet kvalitet. Nogle er hurtigt læst og hurtigt glemt, og nogle er ikke specieltjuleprægede. Efter endt læsning er det Linneas sædvanlige livsglade og kreative ideer og Ranheimsæters nisserier, som jeg har bidt særligt mærke i. Det er Louis Moes historie om haren, der villevære noget stort, og somderfor sprang til månen, hvor den sikkert sidder endnu, der skiller sig ud i sin livsvisdom. Endelig er der afdøde hr. Kirkegårds fortælling om den grandiose "Bedstemorskøretur" i hans sædvanlige sjove og rablende skøre stil. Bogen udfylder et stort hul blandt udvalget af julebøger til denne aldersgruppe.


Politiken

d. 7. dec. 1982

af

af

Annelise Schønnemann

d. 7. dec. 1982


Jyllands-posten

d. 13. dec. 1982

af

af

Ellen Buttenschøn

d. 13. dec. 1982


Weekendavisen

d. 10. dec. 1982

af

af

Andreas Dalgaard

d. 10. dec. 1982


Kristeligt dagblad

d. 8. dec. 1982

af

af

Helene Moe

d. 8. dec. 1982


Weekendavisen

d. 30. nov. 1990

af

af

Jens Andersen

d. 30. nov. 1990


Politiken

d. 15. dec. 1990

af

af

Marianne Hiort-Lorenzen

d. 15. dec. 1990