Bøger / skønlitteratur til børn / noveller

Ole Lukøje


Beskrivelse


Eventyret om Ole Lukøje der hver aften kommer for at fortælle historier for børn. Da han besøger Hjalmar opdager han at Hjalmar har sjusket med sine lektier. Han prøver at rette tingene og Hjalmar får ingen historie.

Anmeldelser (12)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jens Verner Nielsen (skole)

d. 18. dec. 2018

Eventyret om Ole Lukøje og Hjalmars drømme er ikke blandt HCA's mest kendte og er hidtil forbigået i strømmen af billedbogsudgivelser. Det er heller ikke det mest oplagte for børn: dels erblandingen af drøm og virkeligheder) vanskelig og dels er der tvivlsomme holdninger i historien en pæn karakterbog giver adgang til himlen, og en mådelig fører den anden vej! Men denne udgave ernok så meget Brøgger som Andersen. Hun er i stadig udvikling fra bog til bog, og der er meget langt fra Vinduespudserens stramme, beherskede farveholdning til det farveorgie, der kommer til udtrykher med farvesammensætninger så dristige, at billederne brænder sig fast. Malemåden med de stærke komplementærfarver, den surreale komposition og elementsammensætning, de forskudte, skæveperspektiver og den bevidst ubehjælpsomme penselføring har mindelser til markedspladsens karruselbilleders folkekunst. De otte helsides billeder, der er mere beherskede i retning afvirkelighedsforvrængning end teksten kunnelægge op til, kulminerer i det afsluttende billede, der er et gennemtænkt, lille mesterværk. Teksten er i to spalter på venstresiderne - én side til hvernats drøm. Bogen kan samlæses i bh.kl.-2. kl. med nødvendig forklaring af fremmedartede ord (og meninger?).


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Birgit Juhl Andersen (børn)

d. 18. dec. 2018

H. C. Andersens kendte eventyr er gengivet ordret, men i moderne retskrivning. Hvert af eventyrets 8 afsnit fylder en venstreside, den til afsnittet hørende ill. er trykt på højresiderne.Lilian Brøggers ill. er kraftfulde akvareller, trykt i fire farver. Ole Lukøje er fremstillet som en alfeagtig figur af ubestemmelig alder, iført skødefrakke i changerende farver. Hele billedfladen(A4 i højformat) er i hvert enkelt billede fuldt udnyttet, uden der opstår "døde" områder. Tværtimod trækker LB's leg med lyseffekter og perspektivlinier betragteren med ind i billeduniverset. Endel af illustrationerne rummer et tidsforløb. Hjalmar og Ole Lukøje kan på flere ill. ses flere steder, men det er altid klart, i hvilken rækkefølge billedelementerne skal aflæses, ligesom billedetbetragtet under ét er harmonisk opbygget. LB tillader sig at digte videre på HCA's historie: Ole Lukøje står på indledningsbilledet i skjul bag fjernsynet, som to trætte børn betragter. Enunøjagtighed: På"tirsdagsbilledet" er der syv svaner, hvor teksten kun fortæller om seks. En selvstændig og nutidig illustrering, der står sig flot mod udgaverne fra slutningen af 60'erneillustreret af Kaj Beckman og Kirsten Hoffmann. Højtlæsning fra 5 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 2. dec. 2003

af

af

Ingrid Martlev (skole)

d. 2. dec. 2003

Der findes mange fortolkninger, gendigtninger og omskrivninger af H. C. Andersens eventyr, så børn selv kan læse dem. I Dragebøgerne er flere af eventyrene meget nænsomt omskrevet. Respekten for originalteksten er meget stor, og det er flot, at det er lykkedes. Men trods omskrivning har eventyrene stadig rod i en længst forsvunden tid, som det må blive stadig vanskeligere for børn at forestille sig og dermed vanskeligere at forstå teksterne og deres ordvalg. I Kærestefolkene forelsker "toppen" sig i "bolden", men bliver forsmået, da han ikke anses for fin nok. Men kender nutidsbørn "toppen" som legetøj. Og vil de forstå, at noget, der har ligget i affaldstønden vil blive brugt igen? Og i Ole Lukøje har Hjalmar skrevet så grimt på en tavle, at der ikke bliver tid til godnathistorie. Det er svært at være tro mod teksten og stadig blive forstået uden formidling. Men de helt vidunderlige illustrationer af Bodil Molich hjælper fint med. Fabulerende, fortryllende, farverige, firnurlige og eminent fortolkende gør de i sig selv de små bøger til et must i ethvert skole- og børnebibliotek. Bøgerne kan læses fra 8 år. Da de er beregnet til selvlæsning, vil det være synd at læse dem højt.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Holger Narud

d. 19. dec. 2018

I samme udstyr som Tommelise og Kejserens nye klæder foreligger her Ole Lukøje. Der vil nok være delte meninger om det rimelige i at give netop dette eventyr en plads i denne serie. Flere steder er det ret moraliserende. F. eks. lønnes den dårlige karakterbog af Døden med rædsel og uhygge! I øvrigt er Kaj Beckmans illustrationer af samme høje kunstneriske kvalitet og fantasirigdom som i Tommelise. Men læs i en anden samling eventyret en gang til og overvej dets holdning, før en evt. anskaffelse af denne udgave som "billedbog" for de små.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Sus Rostrup

d. 19. dec. 2018

Kaj Beckmans illustrationer til dette eventyr er meget smukke og af en overordentlig dekorativ virkning. De er udført i en artistisk farveklipog collageteknik, og er koloristisk set meget nuancerede, og de følger nært eventyrets skiftende fortællinger og situationer både i atmosfære og detaljer. Eventyrets indhold er ikke velegnet til helt små børn, først fra ca. 6-årsalderen vil det fange deres interesse, og illustrationerne, der næppe vil have en umiddelbar appel til de helt små, vil netop for disse lidt større børn virke appetitvækkende.


Bibliotekernes vurdering

d. 3. nov. 2004

af

af

Lisbeth Thue (skole)

d. 3. nov. 2004

Endnu et bud på en serie, som man kan anvende, når H.C. Andersens fødselsdag skal fejres i april. Forlaget Gullhoj udgiver mange små bøger til formålet. Denne pakke hedder H.C. Andersens eventyr. 3 og består af 10 forskellige bøger, cd samt kopimappe med opgaver og facithæfte. Jeg har haft mulighed for at læse de ti bøger indeholdende 11 mere eller mindre kendte H.C. Andersen-eventyr. Umiddelbart signalerer de små bøger letlæsningsbøger, men de henvender sig til øvede læsere fra 10 år. Lix ml. 17-24,4. Sprogbrugen er rimelig tro mod originalteksterne, hvilket jeg finder godt. Flere steder er anvendt svære ord og ældre begreber, som kræver en forklaring - her vil jeg blot nævne: høstmanøvre, stængede og anseelse. Teksterne, der er sat med en stor åben sats, er inddelt i afsnit. Hver bog er illustreret med 4 helsides illustrationer i farver samt et indbydende omslag. Bagsiden giver et kort citat fra teksten. Titelbladet viser en silhuet af Andersen. Alle eventyr indeholder dyr eller ting med menneskelige egenskaber, og det er i deres skæbner, disse personificeringer, Andersens budskab eller morale befinder sig. Fx hvis man er for fin på den, ender man i rendestenen eller i tagrenden, og driller man, kommer hævnen senere i livet.


Land & folk

d. 8. okt. 1985

af

af

Herman Oschlak

d. 8. okt. 1985


Aktuelt

d. 2. okt. 1985

af

af

Steffen Larsen

d. 2. okt. 1985


Politiken

d. 24. sep. 1985

af

af

Ole Storm

d. 24. sep. 1985


Jyllands-posten

d. 25. feb. 1986

af

af

Ellen Buttenschøn

d. 25. feb. 1986


Information

d. 3. okt. 1985

af

af

Ove Kreisberg

d. 3. okt. 1985


Børn & bøger

årg 39, nr 1 (1986)

af

af

Bente Juel Jensen

årg 39, nr 1 (1986)