Bøger / faglitteratur / bibliografier

Oliekrisen


Beskrivelse


Historien om oliekrisen i 1973 hvor danskerne måtte skrue ned for varmen, tage kolde brusebade og undvære bilturen om søndagen. Der berettes om vores energiforbrug før og efter 1973 og hvilke energipolitiske og historiske konsekvenser oliekrisen fik i årene frem.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 27. juni 2019

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 27. juni 2019

Kulturhistorisk portræt af oliekrisen med fokus på den ændrede hverdag og fx de bilfrie søndage som børn af 1970'erne kan huske. For den kulturhistorisk interesserede læser.

Denne lille bog som er del af forlagets serie: "100 danmarkshistorier", er i tre dele. Første del hedder "Da Danmark gled i olien". Her fortælles om baghistorien for 1970'ernes oliekriser. Om krigen mellem en række arabiske lande og Israel og om olieembargoen, der havde som mål at presse Vesten. Om krisen skriver forfatteren bl.a. "Krigshandlingerne fik konsekvenser for hele den vestlige verden. Krigen udløste en oliekrise, der vendte op og ned på markedet for Vestens vigtigste brændstof". Anden del er "Modernisering af hverdagen". Fokus er på vores afhængighed af olie til opvarmning og som brændstof for hele den kulturelle udvikling i de vestlige lande. Tredje del redegør for de dilemmaer den vestelige verden stod i efter oliekrisen, hvor man fx i Danmark begyndte at være opmærksom på, at olien ikke er en uendelig ressource og bl.a. udsendte el-spare-råd til danskerne. Sidste afsnit i bogen hedder "Ny energi til hverdagen" og har fokus på fremtidens energiformer. Mogens Rüdiger er professor på Aalborg Universitet.

Velskrevet kulturhistorisk bog om dengang oliekrisen kradsede første gang, og vigtig energi-historie fra før klimadebatten.

En interviewbog om følgerne af oliekrisen 1973 er Energi for evigt.