Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Onkel Jørgens julikalender


Beskrivelse


Det bliver jul midt om sommeren, når onkel Jørgens kalenderhistorie for juli måned fortælles med udgangspunkt i billeder og under medvirken af bamsen, som drager jorden rundt.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 9. feb. 2000

af

af

Hans Radsted (skole)

d. 9. feb. 2000

En kalenderbog er som oftest til oplæsning, og det gælder også i dette tilfælde, selvom det her handler om en julikalender. Om man så skal læse op for familiens børn i sommerhuset eller overlade bogen til en lærer med trang til forandring i julemåneden, det kan komme an på en prøve, men i begge tilfælde skal tilhørerne nok være fra 9 år og opefter. Bogens 17 små historier handler om en bamses oplevelser ude i verden. Den var vokset op sammen med en dreng, som nu var blevet til en mand og bamsen derfor nærmest til en bjørn. De snakkede ofte sammen, men så en dag fik manden en kæreste og da de skulle kysse, ville bamsen hellere gå en tur frem for at være stille så længe. Den oplever mange finurlige ting på sin færd. Et ældgammelt træ som skal fældes, fordi det nok er gammelt, men ikke berømt, en flok mænd som hver især mener, de står på verdens højeste sten, en samtale med en ægte bjørn om ulemperne ved at leve i et reguleret miljø og en konge, som aldrig kunne beslutte sig. Hver historie ta'r udgangspunkt i et billede, ligesom fortælleren har en lille indledning og en afslutning. Historierne er ikke lige lette at gå til, men indeholder mange små filosofiske og sproglige pointer, som oplæseren kan få en god snak med sine tilhørere om. Ind imellem virker rammen lidt for pjattet og stram, men serveret i små doser fungerer helheden.


Bibliotekernes vurdering

d. 9. feb. 2000

af

af

Søren Roth

d. 9. feb. 2000

Thomas Winding sådan som han altid er, når han serverer sine historier i bedste veloplagte stil. Sproget er levende og sprudlende, og bliver vendt og drejet, som når man hører Thomas Winding tale selv, og fortællingen lever og er fyldt med mulige og umulige indfald, så såvel barn som voksen fanges ind. "Føder bamser levende unger...eller lægger de æg?" – livsvisdom og refleksioner over virkeligheden, naturen og vores levevis får vi ved at følge bamse rundt i verden gennem 17 billeder og kapitler, hvor bamse blandt meget andet kommer til at jokke i spinaten og redde bamseegen fra at blive fældet. Historien har 7 ilagte fridage til oplæseren, når kalenderhistoriens onkel Jørgen, som synes der også skal fejres jul i juli måned, fortæller. Kapitlerne indledes med et billede, som kan være et gammelt fotografi, et stik eller en tegning hvor bamse indgår. Forsiden udtrykker flot bogens kobling mellem fantasi og virkelighed med bamse og et foto af onkel Jørgen i hans hestevogn. Det er en usædvanlig historie, og en oplagt oplæsningsbog for børn fra 5 til 10 år.


Berlingske tidende

d. 17. juni 2000

af

af

Eva Glistrup

d. 17. juni 2000



Informationer og udgaver