Bøger / skønlitteratur / roman

Op og ned ad den gyldne trappe


Beskrivelse


Marie bor på Christianshavn og oplever som ung pige besættelsen. Tiden, forældrene og omgivelserne er alle fulde af uopklarede hemmeligheder, som, trods de alvorlige tider, gør hverdagen spændende for en ung pige.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Anne Grete Jacobsen

2007

Anne Chaplin Hansens forfatterskab strækker sig over mange år, hendes første roman kom i 1957, dernæst en i 1995, i 2000 og i 2007 kommer så denne betagende erindringsroman fra årene 1940-1945. Den har bestemt været værd at vente på, for Anne Chaplin Hansen har et dejligt levende sprog, på en gang meget poetisk og samtidig meget præcist. Titlens gyldne trappe er den udvendige trappe på tårnet på Vor Frelser Kirke på Christianshavn, og det er netop de mennesker, der bor på Christianshavn, der er omdrejningpunktet. Fortælleren er Marie, som udvikler sig fra at være stor pige til en ung kvinde i løbet af de fem år. Der er mange ting, hun ikke forstår, men efterhånden får hun lært, at alting ikke er som de synes, hun er omgivet af mange hemmeligheder. I centrum står forældrene, som kan skændes, så det brager for så at blive forenede, men der er også beretninger om de vidt forskellige mennesker, der omgiver hende, originalerne, fiskekonen og de andre handlende, veninden Bitten. Marie oplever tiden under besættelsen, med luftalarm, tyskere i gaderne, modstandskamp og stikkerlikvideringer, naboer, der pludselig er væk og befrielsesaftenen med dens kollektive rus af glæde. Samtidig med at romanen er en fin lille udviklingsroman, er den også et præcist sted- og tidsbillede. Både for christianshavnere, som selv har oplevet den tid men også for os andre er romanen et dejligt bekendtskab.


litteratursiden.dk

d. 7. maj 2007

af

af

Jette S. F. Holst

d. 7. maj 2007

Marie vokser op i krigens skygge og fortæller indlevende om "de onde år" set gennem barnets øjne. En roman om at blive voksen og et fint tidsbillede af København under besættelsen. Årene under besætte...


Berlingske tidende

d. 26. apr. 2007

af

af

Else Cornelius

d. 26. apr. 2007


Bogmarkedet

Årg. 153, nr. 8 (2007)

af

af

Jannik Lunn

Årg. 153, nr. 8 (2007)