Bøger / skønlitteratur / roman

Over os hænger en vidunderlig sol


Beskrivelse


En roman om folkskolen som hjemstavn, hvor hovedpersonen observerer og reflekterer over det at være barn og elev, identitet, livet i folkeskolen og relationerne til de andre børn og lærerne.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. juni 2014

af

af

Grethe Lorentzen

d. 2. juni 2014

Til læsere af romaner om "barndommens land". Denne er usædvanlig, dels fordi børnestemmerne er skarpsindigt reflekterende, dels fordi "barndommens land" her er den fælles oplevelses- og dannelses-zone den danske folkeskole.

Majse Aymo-Boot (f. 1974) er uddannet fra Forfatterskolen og debuterede i 2001 med digtene Venner og bekendte. M A-B udforsker i denne korte roman folkeskolen som hjemstavns-ramme omkring barndomserfaringer. Hovedperson(erne) er en 12-årig dreng, måske pige?, som lægger stemmer til skarpsindige observationer og refleksioner over livet i folkeskolen, identitet og relationer til de andre børn og lærerne, vekslende med formuleringer fra ministerielle bekendtgørelser og lærernes voksne blik på eleverne. En anti-hjemstavns-roman i et elaboreret sprog, med folkeskolen som fælles oplevelses- og erfaringsrum.

I Mor og Busser : romantisk komedie samt i Elefanterne holdt hver gang med Tarzan : en bog om drenge taler naivistiske, undrende børnestemmer. I Luskefisefortællinger anlægges en skæv (voksen?) vinkel på oplevelser i barndommens land.

Forfatteren har så rammende kaldt denne en "anti-hjemstavns" roman. Hjemstavnen er folkeskolen, hovedpersonerne er børnestemmer, og romanen er M A-Bs opgør med de voksnes syn på børn som naivt undrende. Lur mig, om ikke den vil blive læst og reflekteret over i folkeskolen også. Majse Aymo-Boot giver her sit forfriskende, måske kontroversielle, syn på børns oplevelser og evner for dybsindig refleksion.


litteratursiden.dk

d. 25. juni 2014

af

af

Jens Hjøllund

d. 25. juni 2014

Selv om folkeskolen er ramme og tema, er der tale om noget ganske andet end et debatindlæg. Bogen beskriver skolen som et fysisk sted, men ikke mindst som et mentalt og sprogligt normsættende rum, der...


Berlingske tidende

d. 21. juni 2014

af

af

Søren Kassebeer

d. 21. juni 2014


Politiken

d. 27. nov. 2014

af

af

Jes Stein Pedersen

d. 27. nov. 2014


Politiken

d. 8. juni 2014

af

af

Jes Stein Pedersen

d. 8. juni 2014


Kristeligt dagblad

d. 17. juni 2014

af

af

Mai Misfeldt

d. 17. juni 2014


Standart

Årg. 28, nr. 3 (2014)

af

af

Henk van der Liet

Årg. 28, nr. 3 (2014)