Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Pigen med sværdet


Beskrivelse


15-årige Marguerite den III af Flandern er enearving til sin fars rige. Faderen kan ikke forlige sig med tanken om en kvindelig arving. Marguerites oprør ender i et voldsomt sammenstød, hvor begge griber til sværdet.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 30. okt. 2012

af

af

Ulla Møller

d. 30. okt. 2012

For kvindelige læsere fra 13 år og opefter, hvis de kan lide historiske romaner. Voksne kan også læse med. Genren er svær at udlåne i børnebiblioteket, så bogen skal formidles på en markant hovedperson, der lige så godt kunne være ung i dag.

Det er forfatternes danske debut. Bogen er oversat til flere sprog og kommer hertil med flere prisbelønninger. Fortælleren er Marguerite den III af Flandern, der beretter om sit liv og sin opvækst fra sin dramatiske fødsel, til hun 15 år senere tager det endelig opgør med sin far, som foragter sin eneste arving, der efter hans mening har det forkerte køn. Stemningen i kongsgården med lugte, lyde, sladder og et broget folkeliv af riddere, bønder og håndværkere er sanseligt beskrevet af den allestedsnærværende Marguerite. Bogen giver et interessant indblik i den rolle, som nu næsten glemte stater har spillet i Europas historie. Teksten er kompakt og kræver en tålmodig læser, der belønnes med en fin skildring af en stærk og selvstændig ung kvinde.

Pigeliv i middelalderen er beskrevet i Cusher Lille fugl, 1997. Ridderliv og middelalderstemning finder man i Kevin Crossley-Hollands herlige serie om den unge Arthur. Stemningen, miljøskildringen og den stærke, kvindelige hovedperson minder om Hildegard, der dog udelukkende henvender sig til voksne læsere.

En historisk roman for unge og voksne, der kan lide at læse om stærke kvindeskikkelser, der tør gøre oprør mod de til enhver tid gældende kønsrollemønstre.


Weekendavisen

d. 28. dec. 2012

af

af

Emil Blichfeldt

d. 28. dec. 2012


Børn & bøger

Årg. 66, nr. 1 (2013)

af

af

Kirsten Aggerholm

Årg. 66, nr. 1 (2013)