Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Pusleri, spøgelser og gamle biler


Beskrivelse


Monty's forældre koncentrerer sig helt om morens deltagelse i "Landsmesterskabet i Puslespil". Derfor har Monty meget tid sammen med sin veninde - spøgelset Lulu - og de andre spøgelser, der er på Monty's nye skole.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. dec. 1998

af

af

Lis Mikkelsen (skole)

d. 14. dec. 1998

Montys bedste legekammerat er et spøgelse, der bor i en gammel bil. Det er ikke så sært, at hans forældre - faderen er videnskabsmand og moderen puslespilssamler på højeste konkurrenceplan - er lidt bekymrede for drengen og ønsker at sikre hans videnskabelige opvækst. Derfor melder de ham ind på Samuel Toskins Skole for Fornuftig Tænkning. Her skal drengen vænnes fra sine sære ideer om, at der findes spøgelser. Men så begynder spøgerierne først for alvor. Det viser sig, at livet slet ikke kan leves fornuftigt og rationelt. Uden fantasien og de gode historier går det ikke. Til sidst falder alle puslespillets brikker på plads og skolen for fornuftig tænkning må sætte eventyr på timeplanen. Selv den luskede skurk, lærer Ispensen - levendegjort i al sin pedantisk rædsel af Robert Stærmoses illustrationer - må overgive sig. Konfetti-serien - oplæsningsbøger for 0.-3. kl. er med god grund populær. Margaret Mahy har foruden med denne veloplagte historie, der egner sig til oplæsning i indskolingen, bidraget til serien med Telefonkoks, kærlighed og ringlebær (1996).


Bibliotekernes vurdering

d. 14. dec. 1998

af

af

Lis Eriksen

d. 14. dec. 1998

Margaret Mahy jonglerer i sine romaner frit mellem fantasi og virkelighed, hvilket også er tilfældet i denne højtlæsningsbog for børn fra syvårsalderen, og der er ingen tvivl om, at handlingen vil fascinere og more "lytterne". Persongalleriet tager sit udgangspunkt i en behageligt skør familie, hvor forældrene er koncentrerede om morens forestående medvirken i "Landsmesterskabet i Puslespil" samt farens uheldige handel på brugtbilsmarkedet. Dette giver deres søn Monty masser af tid sammen med veninden - spøgelset Lulu!! Og, er familien skør, så er dette også kendetegnende for de øvrige medvirkende i bogen - en broget flok af gengangere, en skrothandler, en noget nervøs og overpertentlig skolelærer - med flere, og de danner sammen grobund for en rablende fortælling med mange nonsensprægede vinkler, der munder ud i en klar mening med galskaben: "enhver dag har overraskelsernes mulighed i sig" og "det er de skjulte overraskelser, der gør livet interessant". Forsideillustrationen har Konfetti-seriens grunddesign og vil med sin gengivelse af en scene fra bogen sammen med et kort bagsideresumé tiltale læserne. Illustrationerne er sort-hvide lidt stive tegninger, der følger handlingen ganske godt, men de kunne have tålt mere sprudlende liv.