Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Ridderens fange


Beskrivelse


Under en skoleudflugt til en gammel borg bliver Sven og Maria fanget i middelalderen. Efter mange strabadser må de stille spørgsmålet: hvilken tid er den bedste, middelalderen eller nutiden?

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Poul Kr. Jørgensen (skole)

d. 18. dec. 2018

I en historietime besøger en klasse byens gamle borg, der er fra middelalderen. Under besøget bliver Sven og Maria,' en fremmedarbejderpige, glemt inde i borgen, i en hel weekend. Pigen ogdrengen, der ellers er optaget af en spændende fremtidsroman, kommer på en egen måde til at opleve middelalderen på godt og ondt, mest det sidste. Da de indespærrede igen bliver fundet, tegnernutiden sig lidt anderledes end før. Børnenes liv og oplevelser i middelalderen er et historisk eventyr, fortalt af en dygtig fortæller. Der er ikke blot spænding og en vis humor, der er også stoftil overvejelse af middelalder contra nutid. Teksten er let at læse, og den er illustreret med i alt 11 helsides tegninger, der på en god måde er med til at give handlingen. Selv-læsning fra 4.-5.klasse. På skolebiblioteket har vi en hel del lånere, der efterspørger historiske børnebøger, og Ridderens fange vil være god at låne ud som frilæsningsbog og højtlæsningsbog til mellemtrinnetsklasser.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Kirsten Larsen (børn)

d. 18. dec. 2018

Sven og fremmedarbejderpigen Maria trylles takket være historielærerens velmenende, men kedelige historietimer, tilbage til riddertiden, Sven i første omgang som væbner for en noget uheldigridder og Maria som køkkenpige. Held og uheld følger dem, men de holder sammen i tykt og tyndt. De prøver at være tiggere. Sven kommer i gabestokken efter et mislykket guldeksperiment. En præstudnævner Svens science-fiction-billigbog til den nye tids bibel. De to oplever også datidens bondeoprør mod adelen og vender endelig tilbage til nutiden. Sven erkender, at alt var enklere før itiden, men ikke bedre. Med et letforståeligt, hverdagsagtigt sprog og mange humoristiske og fantasifulde indfald, er det tydeligvis forfatterens mening at gøre danmarkshistorien både spændende oghåndgribelig for børn. Eksperimentet må kaldes vellykket, også fordi børnenes nutidsviden stilles morsomt i relief til tilværelsen i riddertiden. Ill. af Orla Klausen er sjove og følger historiengodt op. Typografien er god.Anbefales som munter underholdning med 1200-tallets danmarkshistorie som tema for de 9-12 årige.


Politiken

d. 23. okt. 1982

af

af

Ingerlise Koefoed

d. 23. okt. 1982


Fyens stiftstidende

d. 5. nov. 1982

af

af

Peter V. Eriksen

d. 5. nov. 1982


Lands-avisen Aktuelt

d. 25. okt. 1982

af

af

s. l.

d. 25. okt. 1982


Berlingske tidende

d. 12. dec. 1982

af

af

Brita Stenstrup

d. 12. dec. 1982