Bøger / skønlitteratur / roman

Rosas vej


Beskrivelse


Sigøjnerpigen Rosa lever forklædt som dreng efter at være undsluppet nazisterne. Da hun optages i et omrejsende cirkus og møder varme og venlighed, kan hun udvikle sig til ung kvinde.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. maj 1998

af

af

Helle Winther Olsen

d. 19. maj 1998

Denne debutroman for unge fra ca. 14 år og voksne er en velskrevet og overbevisende historie om en ung sigøjnerpiges skæbne under 2.verdenskrig. 14-årige Rosa oplever i skjul at se hele sin familie tilfangetaget og deporteret af nazisterne. Hun begiver sig alene og angst afsted mod Frankrig i et håb om at støde på andre overlevende fra sin klan. Rosa hutler sig igennem - forklædt som dreng - dels alene dels sammen med andre gadebørn, men finder først varme og omsorg da hun optages i et omvandrende cirkus. Cirkusfolkenes sociale omgangsformer er først og fremmest præget af solidaritet med individet og respekt for gruppen, og i deres varme fællesskab udvikler Rosa sig overbevisende fra naiv og skræmt drengepige til en sikker ung kvinde, der har sit første møde med kærligheden. Dertil en vellykket beskrivelse af de fremmedartede miljøer, for selv om der er umiddelbare sammenligningsmuligheder mellem det frie, omrejsende sigøjner- og cirkusliv, peger bogen også på de store forskelle - bl.a. i drømmen om konform borgerlighed. En bog der hviler i sig selv - uden kunstigt opskruet tempo og effektjageri. Forf. har tidl. været medforf. på Sigøjneren i os : 23 samtaler med skandinaviske sigøjnere (93).


litteratursiden.dk

d. 1. juni 2007

af

d. 1. juni 2007

src="https://www.liSigøjnerpigen Rosa lever forklædt som dreng efter at være undsluppet nazisterne. Da hun optages i et omrejsende cirkus og møder varme og venlighed, kan hun udvikle sig til ung kvind...


Jyllands-posten

d. 28. maj 1998

af

af

Annelise Vestergaard

d. 28. maj 1998


Berlingske tidende

d. 10. juli 1998

af

af

Klaus Rothstein

d. 10. juli 1998


Kristeligt dagblad

d. 15. juli 1998

af

af

Maria Sjøqvist

d. 15. juli 1998


Litteraturmagasinet Standart

Årg. 12, nr. 3 (1998)

af

af

Ida Nilsson

Årg. 12, nr. 3 (1998)